Германските социалдемократи в Европейския парламент няма да подкрепят кандидатурата на Урсула фон дер Лайен за председател на Европейската комисия, ако тя получи подкрепата на десни евродепутати, свързани с италианската премиерка Джорджа Мелони.

Това заяви пред „Политико“ Катарина Барли – водещият кандидат на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) на предстоящите европейски избори.

„Всички социалдемократически партии в Европа разпространихме Берлинската декларация, че няма да работим с крайната десница“, каза тя.

Фон дер Лайен на няколко пъти заяви, че е готова да работи с Мелони. Тя изтъкна, че италианската премиерка е проукраински настроена и е против руския президент Владимир Путин. Същевременно председателката на ЕК бе категорична, че няма да работи с крайно дясната група „Идентичност и демокрация“ (ИД).

Партията на Мелони – „Италиански брлатя“, е част от групата на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР). Доста от нейните евродепутати са смятани за твърде десни.

Изявлението на Катарина Барли идва само ден, след като Марин льо Пен – лидерката на крайно десния френски Национален сбор, поиска по-тясно сътрудничество с партията на Мелони. Национален сбор е част от групата ИД в Европейския парламент. Но именно по настояване на тази партия крайно дясната „Алтернатива за Германия“ бе изхвърлена преди три дни от ИД.

Социалистите са втората по големина група в ЕП. Първа сила е Европейската народна партия (ЕНП). Очаква се двете партии да запазят позициите си след вота на 9 юни.

Урсула фон дер Лайен е водещ кандидат на ЕНП за председател на Европейската комисия.