"Партии като „Възраждане“ в България имат различни имена, но имат един общ знаменател – да разрушат ЕС. И ние няма да го допуснем."

Това заяви днес председателят на Европейската комисия Урсула фхон дер Лайен, която е и водещ кандидат за поста на Европейската народна партия (ЕНП).

Тя говори по време на организиран от Евровизия дебат на водещите кандидати на пет паневропейски партии. Той се състоя в Европейския парламент в Брюксел. Освен Фон дер Лайен участваха социалистът Никола Шмит, „зелената“ Тери Райнтке, либералът Сандро Гоци и Валтер Байер от радикалната левица.

Фон дер Лайен бе попитана за пореден път готова ли е да работи с десни формации от следващия Европейски парламент. Тя повтори, че критериите за коалиция на ЕНП след изборите са три – партньорите да бъдат проевропейски, проукраински и съответни против Путин и да подкрепят върховенството на закона.

„Ако погледнете, например, Национален сбор във Франция или „Алтернатива за Германия“ (АзГ) или пък „Възраждане“ или „Конфедерация“ в Полша - всички те могат да се назовават различно и да имат различни принципи, но имат едно общо нещо. Те са приятели на Путин и искат да разрушат нашата Европа. И ние няма да позволим това да се случи“, категорична бе тя.

Отговорът й бе посрещнат от аплодисменти.

Кандидатите отговаряха на въпроси както на присъстващи в залата гости, така и на хора, дошли в представителствата на ЕП в страните членки на Съюза.

Страстите се нажежиха най-много при дебатирането на темата за демокрацията и лидерството.

Съперниците припомниха на Урсула фон дер Лайен изказването й при първия дебат в Маастрихт, че тя няма да работи с крайно дясната група „Идентичност и демокрация“ (ИД), но може да работи с Европейските консерватори и реформисти (ЕКР).

Председателят на ЕК заяви, че е готова да работи с италианската премиерка Джорджа Мелони и евродепутатите от нейната партия „Италиански братя“.

„Аз работя с г-жа Мелони, защото като председател на Комисията трябва да работя с всички държавни и правителствени ръководители. Искам да спомена, че г-жа Мелони е проевропейски политик. Тя е против Путин например. И мисля, че ако е готова да застане зад европейските политики, мога да й предложа да работим заедно“, отговори Фон дер Лайен.

В Парламента трябва да бъде изградено мнозинство за всички теми, насочени към изграждането на една по-силна Европа, каза тя в отговор на въпрос дали ще работи с хора като Мелони дори ако някой от партньорите е против това.

Нападки бяха отправени и срещу италианеца Сандро Гоци – френски евродепутат, водещ кандидат на либералната група „Обнови Европа“ (ОЕ). Причина бе, че част от тази група за евродепутатите от нидерландската Народна партия са свобода и демокрация (НПСД) на настоящия премиер Марк Рюте. Тя се съгласи да влезе в коалиция с крайно дясната Партия за свобода на Геерт Вилдерс, за да бъде формирано ново правителство в Нидерландия.

Гоци обеща, че от ОЕ ще се обсъдят въпроса още на 10 юни – ден след приключването на европейските лидери. Но обеща проблемът да бъде решен по-бързо. Той припомни на ЕНП, че й е отнело 10 години да отстрани от редиците си партия ФИСДЕС на унгарския премиер Виктор Орбан й отвърна на социалистите, че твърде късно са замразили членството на словашката „СМЕР – социална демокрация“ на Роберт Фицо.

Друга важна тема на дебата бе сигурността и отбраната.

Урсула фон дер Лайен подкрепи предложеното преди седмица от гръцкия премиер Кириакос Мицотакис създаване на европейска противовъдздушна отбрана (ПВО) по модела на израелската система „Железен купол“.

Тя смята ,че освен общ европейски план за отбрана и сигурност трябва да има и национални.

Никола Шмит от Люксембург, който е еврокомисар по заетостта и водещ кандидат на евросоциалистите, също смята, че трябва да се инвестира в тази сфера.

„Не ние избрахме тази война, не ние избрахме заплахата, идваща от Русия и от фашисткия режим в Москва“, изтъкна той.

Сандро Гоци смята, че Путин няма да спре само с Киев. И затова Украйна трябва да победи Русия. А за това са необходими силна европейска отбранителна индустрия и мащабен план за насърчаване на общата отбрана.

Германката Тери Райнтке – водещ кандидат на умерените „зелени“, също подкрепи Украйна. И настоя въпросите за сигурността и отбраната да се вземат с квалифицирано мнозинство, а не с единодушие.

„Не можем да позволяваме на хора като Виктор Орбан вето по такива въпроси“, мотивира се тя.

Австриецът Валтер Байер – кандидатът на радикалната левица, не подкрепи руската агресия, но изказа мнение, че конфликтът трябва да бъде разрешен чрез дипломация. Той попита също защо ЕС не е наложил санкции срещу Израел заради ситуацията в ивицата Газа, за което бе бурно аплодиран.

Крайната десница в ЕП гони „Алтернатива за Германия“

Крайно дясната политическа група „Идентичност и демокрация“ в Европейския парламент е изгонила от редиците си евродепутатите от „Алтернатива за Германия“ (АзГ), съобщи „Политико“, като се позова на два източника.

Очаква се решението да бъде официализирано утре.

Причина е скандалът с евродепутата от АзГ Максимилиан Кра. В интервю за италианския в. „Ла Република“ през уикенда той заяви, че не всички членове на SS по времето на нацистка Германия са били лоши. В резултат от френската крайно дясна партия Национален сбор обявиха, че вече не могат да работят с АзГ. Кра прекрати кампанията си.