"Припрените реакции на нашите политици и институции, че България няма да изпраща войски в Украйна, не значат абсолютно нищо, ако някоя друга държава член на НАТО провокира пряк сблъсък с Русия. Вие мислете ли, че вече има такива предпоставки. Наблюдаваме как реториката и действията в тази посока непрекъснато ескалират."

Това беше коментарът на президента Румен Радев, който е на посещение в Швейцария, на заявката и днес на служебния премиер Димитър Главчев, че България няма да изпрлаща български военни в Украйна и такава тема не съществува.

В момента София и домакин на заседание на Парламентарната асамблея на НАТО, а генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг предложи да се даде възможност на Киев да ползва оръжия от страни членки на пакта на територията на Русия. Пращането на български войски в Украйна е любима пропагандна теза на партии като "Възраждане" и неведнъж е била опровергавана като неистина и разпространение на фалшиви новини.

"Всички държави членки на НАТО по един или друг начин са въвлечени във войната в Украйна - чрез предоставяне на разузнавателна информация, целеуказване, оръжия, муниции, подготовка, инструкции и вече има европейски лидери открито говорят за това присъствие. Има държави, които казват, а вчера го каза и самият генерален секретар на НАТО - "Използвайте нашите далекобойни оръжия, за да удряте дълбоко в тила на Русия". Русия отговаря - "Аз вече имам правото да удрям вас". Това как може да приключи?", продължи Радев.

И още: 

"Няма значение дали нашето Народно събрание ще вземе решение (за изпращане на военни - бел. ред.), ако друга държава провокира пряк сблъсък с Русия. Ние нали сме член на НАТО, нали има чл. 5? Това няма какво да го обсъждаме.

След което се върна към любимата си тема за българските политици евроатлантици.

"Трябва да си даваме сметка, че в ход е реторика в говорене и в медии, и в действия. Време е българските политици да си отворят широко затворените очи по тази тема. И да полагат усилия за по-бързо прекратяване на тази война, за намиране на пътища за мир, основан, разбира се, на международното право. Има интересни моменти с вътрешнополитическите изказвания, но виждам, че някои истерични реакции на моите тези, които са последователни, ясни, защитават националния интерес, издават всъщност страх и зависимости у някои хора. Тези изпразнени от съдържание клетви в евроатлантизъм на хора, без да разбират за какво става въпрос, издават някаква грижа по-скоро за собственото им политическо оцеляване", атакува той политическите си опоненти.

След което продължи с още по-остър тон като отрече, че с изказванията си всява страх.

"Здравият разум не може да се асоциира с всяване на страх. Ние сме длъжни и като политици да предвидим всички възможни сценарии, вкл. и най-лошия, и да го предотвратим. Така се започва - има и премиери вече, които казват тези съветници да са възможно най-близо до фронтовата линия, нямало проблем, аз казвам, че има проблем", каза той.

Според Радев въпросът не бил вече чисто политически, трябвало да има допитване до експертите. Решенията не можело да се вземат от политици, които "през живота си са стискали само детско пистолетче, а не нещо друго". Той поиска и народните представители и всички с власт да отидат на военна подготовка и да подпишат декларация, че ще воюват за България, ако се наложи:

"Призовавам всички наши народни представители и хора с власт, които вземат решения, да преминат поне един месец интензивна военна подготовка и да подпишат декларация, че ако се наложи, те ще воюват за България. Има хора, които без да им мигне окото, вземат решения, които ще доведат до риск на живота на други хора, но те нямат да подложат своя живот на риск. Както казва един бивш финансов министър - като дойде врага, ние ще дадем отпор. Аз не съм сигурен, дали ще дават отпор, или ще ги търсим неизвестно къде. Така че по-внимателно, да си намалят ентусиазва и да мислят повече."

В Берн Радев се срещна с швейцарската президентка Виола Амхерд. Той я поздрави за инициативата да организира международна конференция, на която да се търси формулата за мир в Украйна. Изрази, обаче, скептицизъм в успеха на това начинание в отсъствието на Русия.

"Това е една изключително важна първа стъпка - да се говори не само за оръжие, за подготовка и победа, а и за мир. И аз поздравявам президента на Швейцария за тази важна стъпка напред, но и двамата споделихме, че не сме оптимисти, защото без другата страна не можем да очакваме практически резултати. Много е важно ще има ли повече държави - най-вече глобалният юг и Южна Америка. Важно е какви отговори ще дойдат от Китай, Република Южна Африка, Саудитска Арабия, Бразилия", коментира още Радев. Попитан кой ще представлява България на конференцията, той каза, че решението за това ще е на правителството.

Радев отрече да е бягал от среща с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който в момента е на посещение в София. Самият български президент замина по това време първо на визита в Унгария, после в Швейцария, а на според него тези му посещения били договорени много преди да стане ясно, че Парламентарната асамблея на НАТО ще заседава в София и че в българската столица ще дойде Столтенберг. Допълни, че се надява да продължи конструктивните си разговори с генералния секретар на НАТО на предстоящата среща на върха на Алианса във Вашингтон.