Белгия ще се ангажира с оборудването на Украйна с 30 изтребителя Ф-16. Първите доставки са планирани за тази година.

Това се съдържа в двустранния договор между двете страни, подписан днес в Брюксел между белгийския премиер Александер де Кро и украинския президент Володимир Зелленски, който пристигна на необявено посещение.

Той дойде от Испания в рамките на обиколка в няколко европейски държави в опит да получи подкрепа за Киев.

Всичко, което споразумението покрива по отношение на украинските военновъдушщни сили, ще бъде използвано само на украинска територия. Така Де Кро отговори на журналистически въпрос дали с тези самолети украинските сили ще могат да свалят руски изтребители.

Подписаният документ е за сътрудничество в сферата на сигурността със срок на действие 10 години.

Той предвижда през тази година Брюксел да предостави на Киев военна помощ в размер на най-малко 977 милиона евро.

Самолетите Ф-16 ще бъдат доставени до 2028 г. , като първите ще дойдат още тази година.

Украйна ще получи от Белгия също така съвременни бронирани бойни машини, както и оборудване за посрещане на най-належащите си нужди в отбраната – оборудване за военновъздушните и военноморските сили, за разчистване на мини и за обучение на военнослужещи.

Зеленски се надява на предстоящата среща за Украйна в Швейцария да дойдат повече световни лидери.

Особено важно е присъствието на американския президент Джо Байдън. Отсъствието му ще бъде аплодисмент към Путин, смята украинският лидер.

„Всяка страна е добра дошла със свои идеи, включително в сферата на дипломацията. Ако искате мир, ще бъдете там и ще говорите, дори да не сте съгласни с другите. Ако лидерите мълчат, това е по-лошо от подкрепа за войната. Или си за война, или си за мир. Тези, които нямат мнение, са доволни от случващото се“, смята Зеленски.

Той ще посети днес и военна база край белгийската столица, където ще се срещне с инструктори, обучаващи украински пилоти да летят с Ф-16.