В момента няма непосредствена заплаха за която и да е страна от НАТО. 

В това уверява генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в интервю за "Капитал".
 

"Следим отблизо какво прави Русия, но не виждаме никаква непосредствена военна заплаха срещу който и да е съюзник. НАТО винаги ще бъде готов да направи всичко, което е необходимо, за да защити всеки свой член, както го е правил от 75 години насам. Но това не означава непременно, че трябва да разположим всички сили в източната част на Алианса. Това просто значи, че трябва да бъдем бдителни", пояснява той.

Столтенберг припомня, че съюзниците са решили, че НАТО трябва да може да увеличи бойните си групи до ниво бригада (4-5 хил. военнослужещи - бел. ред.), както и при необходимост да бъде в състояние да разположи повече от една бригада. В същото време Алиансът е увеличил въздушното си присъствие с повече морски патрулни самолети и по други начини, пояснява той.

Имаме и готови планове за сили, които се намират в много по-висока степен на бойна готовност, подчертава шефът на Северноатлантическия пакт. Той уверява, че "няколкостотин хиляди войници могат да бъдат осигурени за сравнително кратко време."

Столтенберг признава за по-сложната ситуация на фронта в Украйна през последните месеци. По думите му помощта за Киев трябва да бъде увеличена и "да предоставяме дългосрочна подкрепа по по-предсказуем начин."

НАТО не планира да изпраща свои войски или инструктори на терен в Украйна, но възнамерява да тренира военнослужещите на страната извън територията ѝ, посочва той.

САЩ ще останат отдаден съюзник, независимо от президентския вот

Генералният секретар коментира, че независимо от резултата от президентските избори в САЩ през тази есен, Вашингтон ще остане отдаден съюзник, тъй като е в негов интерес НАТО да бъде силен съюз.

"Докато са в НАТО, САЩ разполагат с нещо, което никоя друга водеща сила няма - повече от 30 приятели и съюзници. Съединените щати са в по-голяма безопасност, благодарение на алианса. В САЩ също така има силна двупартийна подкрепа за НАТО", анализира Столтенберг пред българското издание.

Според него критиките на Тръмп като президент не са били предимно срещу НАТО, а срещу държавите, които не са отделяли достатъчно за отбрана. Сега членовете на Алианса са увеличили тези средства, като има около 20, изразходващи над 2% от БВП за отбрана. При управлението на Тръмп такива са били по-малко от десет страни, казва още той.