"Продължаваме промяната", и в частност бившият премиер и кандидат за депутат Николай Денков, обжалват пред Върховния административен съд (ВАС) вчерашното решение на Централната избирателна комисия, с което тя установи нарушение на изборния закон заради билборда с ликовете на Денков, Бойко Борисов и Делян Пеевски. Картината иска да каже, че гражданите трябва да изберат между тримата - кой според тях е най-добър за премиер.

ЦИК този път успя да събере мнозинство, за да вземе решение (за разлика от много други казуси - един от последните - с използването на църквата в предизборен клип на Деница Сачева от ГЕРБ) и взе решение: билбордовете трябва да бъдат незабавно премахнати, а Денков - санкциониран.

Според жалбоподателите за билборда - в случая административният секретар на ГЕРБ Цветомир Паунов, той "представлява призив за гласуване в подкрепа на кандидата на партията или коалицията от чието име се разпространява агитационния материал, съответно за неподкрепа за другите кандидати". Същото заяви днес в защита на решението и говорителката и член на ЦИК Росица Матева в отговор на журналистически въпрос по време на редовния си брифинг.

Самият Денков в тв интервю тази сутрин заяви, че не е запознат с въпросния билборд и няма пряко отношение към поставянето му. Но като адресат на решението на ЦИК сега е персонално обжалващ. 

Най-общо, в жалбата до ВАС от "Промяната" питат как точно са накърнили добрите имена на лидерите на ГЕРБ и ДПС Борисов и Пеевски:

"В цитираната норма от Изборния кодекс е записано: "Забранява се използването на агитационни материали, които застрашават живота и здравето на гражданите, частната, общинската и държавната собственост и безопасността на движението, както и на материали, които накърняват добрите нрави, честта и доброто име на кандидатите.". Но в решението не става ясно как са засегнати добрите нрави с посоченото съдържание на агитационния материал."

И допълват:

"Посланието на билборда би могло да бъде разтълкувано в полза на всеки един от тримата кандидати на билборда, тъй като не съдържа в себе си отговор на поставения въпрос. Само по себе си поставянето на снимки на двама други кандидати в агитационен материал не е нарушение на закона, ако другите кандидати не са посочени или отъждествени с негативни послания. Такива в този случай отсъстват."

Според ПП решението е незаконосъобразно и тъй като не са посочени мотиви. Факт - мотиви в решението на ЦИК не са описани.