След над 2 години война срещу Украйна руското Министерство на финансите предложи заможните граждани и компаниите в страната да плащат по-високи данъци.

Най-висока ставка на върху доходите на физическите лица предстои да бъде повишена от 15 % със 7 пункта до 22 процента.

За работещите в Руската федерация, които печелят годишно до 2,4 млн. рубли (приблизително 24 000 евро), налогът остава същия като досега - 13 процента. Данъчната ставка ще нарасне на 15 % за доходите между 2,4 млн. и 5 млн. рубли, на 18 % за тези между 5 и 20 млн. рубли, на 20 % - за получаващите между 20 и 50 млн. рубли и на 22 % за годишен доход от над 50 млн. рубли.

Предвижда се компаниите, развиващи дейност в страната, също да бъдат засегнати. Данъкът върху корпоративните печалби ще нарасне от 20 на 25 процента.

Плоската данъчна ставка от 13% беше въведена в Русия през 2001 г. в началото на първия мандат на Путин, припомня Ройтерс. През 2021 г. беше въведен и данъкът от 15% за руснаците с доходи над 5 млн. рубли. Лъвският пай от облагането на физическите лица постъпва в регионалните бюджети.

Повишаването на корпоративния данък ще донесе 1,6 трилиона рубли в бюджета през 2025 г. и 11,1 трилиона рубли до 2030 г., съобщава Интерфакс, позовавайки се на финансовото министерство.

Промените включват и увеличение на налозите за производителите на торове и желязна руда. Данъкът за добив на полезни изкопаеми за производителите на желязна руда ще се увеличи 1,15 пъти, за производителите на калиев карбонат - 2,3 пъти, а производителите на фосфорни торове ще плащат на държавната хазна двойно спрямо онова, което са плащали досега.

Ръстът на данъците ще позволи на Москва да увеличи резервите си, които намаляха в резултат от войната, коментира австрийската обществена медия О Ар Еф" (ORF). От началото на инвазията в Украйна резервите на Фонда за национално богатство са се стопили приблизително наполовина. Равностойността на ликвидните активи в него в момента са на стойност около 50 млрд. евро. Средства от фонда многократно бяха използвани, за да бъде балансиран бюджетният дефицит.

Според руското финансово министерство 3,2 % от служителите или два милиона и половина души, печелещи повече от еквивалента на 2000 евро на месец в рубли, ще бъдат засегнати от постепенното увеличение на налозите при общо 64 млн. души работна сила. Най-високата данъчна ставка ще бъде прилагана само за получаващите над половин милион евро годишно.

Войниците във военната зона в Украйна, които имат сравнително високи доходи спрямо средните за Русия, както и самонаетите ще бъдат освободени от увеличението на данъците.