Българските граждани могат да бъдат спокойни, че цената на тока няма да се промени драстично, коментира днес служебният премиер Димитър Главчев от Козлодуй, където беше за участие в церемония по влагане на алтернативно ядрено гориво в пети блок на АЕЦ-а. Той не уточни какво се разбира под "драстично".

"Ако от КЕВР са казали, че са 2 процента, аз какво да коментирам", попита още той.

"В тази връзка е и днешното решение на Министерския съвет, свързано с Фонд "Сигурност на електроенергийната система", където има дефицит от около 450 млн. лв. Взимаме решение как разходите да бъдат преструктурирани във времето, така че да бъде преодолян този дефицит и да не се отрази на цената на тока", поясни Главчев. Това не било временно решение, "колкото да отбием номера", а имало стратегия и концепция, която обсъждали с министъра на енергетиката повече от месец

"В най-кратък срок междуведомствената комисия за възстановяване на карловските села, пострадали от наводненията преди две години, ще се събере и ще отпусне възможните средства в рамките на бюджета и в рамките на това, че в момента на власт е служебен кабинет, чийто основна задача е организирането на честни и прозрачни избори."

Така Главчев коментира исканията на кметове и жители в Карловско, които днес излязоха на пореден протест заради спрени пари за щетите от наводнението преди две години.

Служебният кабинет обаче нямало как да отпусне исканите 38 млн. лв.

Отчетите за изразходваните предишни 24 млн. лв. са постъпили в Министерския съвет едва вчера, твърди той.

"Конкретните отчети за изразходваните предишни 24 млн. са пристигнали на 28 май. Областният управител трябва да изрази становище, в най-кратък срок междуведомствената комисия ще се събере и ще отпусне възможните средства в рамките на бюджета и на това, че сме служебно правителство. 38 млн. лв. няма как да бъдат отпуснати, но възможните ще бъдат отпуснати", даде не съвсем конкретни уверения Главчев.