Сутрешното ви кафе може да помогне на планетата. Това е обещанието на австралийски университет, който превръща използваната утайка от кафе в материал, който може да се добави към бетона, за да го направи по-здрав и по-устойчив, потенциално намалявайки емисиите на парникови газове, пише Ройтерс, цитирана от БТА.

Производството на бетон, което включва смесване на пясък и чакъл с цимент и вода, е основен източник на парникови газове, отговорни за около 7 на сто от световните емисии, според ООН.

Изследователи от RMIT (Кралския институт по технологии на Мелбърн) загряват отпадъците от кафе без кислород, процес, известен като пиролиза, за да създадат вещество, наречено биовъглен. То може да замени до 15 процента от пясъка, използван в бетона.

Включването на биовъглен прави бетона с 30 на сто по-здрав и намалява необходимото количество цимент с до 10 на сто, казва водещият изследовател Раджив Ройчанд.

"Това отговаря на всички изисквания – намалява се въглеродният отпечатък и се получава значително по-висока якост", обяснява той.

Приблизително 50 милиарда метрични тона пясък се изкопават всяка година, предимно за използване в бетон, се посочва в доклад на ООН от 2022 г. Добивът му често е разрушителен за околната среда и е във все по-голям недостиг.

Производството на цимент, което включва нагряване на смес от варовик и глина до около 1500  градуса по Целзий, е отговорно за повечето от емисиите на бетона.

Биовъглен

Съветът Маседон Рейнждъс Шаиър (Macedon Ranges Shire) близо до Мелбърн използва бетона с кафе по-рано този месец, за да построи пътека.

Кралският институт по технологии на Мелбърн преговаря с няколко строителни фирми и производители на бетон, както и със "Старбъкс" (Starbucks), за да вземе отпадъчната им утайка от кафе и може да създаде компания за производство на биовъглен, коментира Ройчанд.

Австралийската инфраструктурна компания "Билд груп" (Bild Group) заяви, че планира да изпробва бетона и се надява да го използва за големи пътни проекти. Строителният гигант "Аръп" (Arup) подкрепи изследването.

Милиони тонове използвана утайка от кафе се произвеждат в световен мащаб и повечето се изпращат на сметища, където отделят метан, докато се разграждат.

Австралия генерира около 75 000 тона отпадъчна утайка от кафе годишно и биовъглен, произведен от това, може да замени до 655 000 тона пясък в бетона, тъй като е по-плътен материал, обяснява Ройчанд. По думите му в световен мащаб биовъгленът от отпадъци от кафе може да замени до 90 милиона тона пясък в бетона.

Ройчанд допълва, че хранителните отпадъци представляват около 3 на сто от емисиите на Австралия, според правителството, и повечето биха могли евентуално да бъдат превърнати в биовъглен.

"Очакваме, че около 60-70 на сто (от органичните отпадъци) можем да пренасочим от депата за конкретни приложения", казва той.

Други международни университети също проучват потенциала на биовъглена и други видове биоинженерство в бетона. Кралският институт по технологии на Мелбърн беше първият, който използва отпадъчната утайка от кафе по този начин, посочва Ройчанд.