Правителството възложи на министъра на културата Найден Тодоров в най-кратък срок да проучи възможността и стартира процедурата за закупуването на родната къща на Димитър Талев в Прилеп. Около това се обединиха министрите от служебния кабинет на премиера Димитър Главчев по време на оперативното си заседание вчера, съобщават от МС.

Има взето решение за придобиване на имота от страна на българската държавата още през юни 2023 г., но досега не са предприети никакви конкретни действия. Това е и причината темата формално отново да влезе в дневния ред на изпълнителната власт. Конкретният повод за решението на Министерския съвет е информацията за срутване на част от къщата, която от години се руши и състоянието й е изключително критично.

Проблемът е, че към момента само собственичката на 2/3 от имота е обявила готовност да продаде своята част, като през 2023 г. цената, поискана от нея е 100 000 евро. Другата 1/3 обаче принадлежи на друг собственик, който категорично отказва да продаде дела си на българската държава.

"Това е въпрос, който не бива повече да се отлага във времето. Трябва да се намери спешно решение, да се предприемат всички действия, за да спасим къщата на големия български писател, включително и по дипломатически път.

Дължим го на децата си, къщата трябва да бъде опазена, реставрирана и превърната в музей", категоричен бе премиерът Димитър Главчев.

Преди време инициатива за събиране на средства за закупуването на къщата имаше от Манол Пейков, издател и депутат от "Продължаваме промяната - Демократична България". Неговата цел бе родната къща на Талев в Прилеп да бъде откупена и превърната в музей.

В тази къща писателят е роден през 1898 г. и прекарва първите няколко години от живота си. Именно тя е и първообразът на дома, в който живее фамилията Глаушеви от класическата четирилогия на Талев, чийто първи роман, "Железният светилник" е един от най-издаваните и четени български романи, изтъкна тогава Пейков.