"Миротворците" създават предпоставки за по-страшни конфликти. Това каза пред бТВ кандидатът за евродепутат от "Продължаваме промяната – Демократична България" Радан Кънев по повод войната в Украйна.

Той участва в дебат с Петър Волгин, кандидат за евродепутат от "Възраждане".

"Да се плашат хората с война - такъв риск няма. Опасност от война между ЕС и Русия няма. Има завоевателна война, която Русия води срещу Украйна. Опитва се да превземе една цяла държава или в най-лошия случай да откъсне територии. Въпросът е дали ще помагаме на жертвата да се отбранява в своята война на независимост", каза Кънев.

И припомни как през 1938 г. западните сили са отказали да помогнат на Чехословакия срещу Хитлер. 

Кънев припомни и споразумението от 1994 г., с което Украйна се отказала от своите ядрени оръжия, но западни страни и Русия са станали гарант за нейната териториална цялост, като в това се включва и Крим.

"Китай превръща Мексико в анти-САЩ. Как биха реагирали САЩ?"

С този хипотетичен пример Волгин описа защо е започнала войната. Според него колективният Запад е превърнал Украйна в анти-Русия.

Волгин избегна отговор на въпроса има ли право Русия да нападне някоя балтийска държава или Полша, в които също има много сериозни антируски настроения. Той каза, че личната му мотивация да се кандидатира за евродепутат е да поречи България да бъде включена в "тресавището на тази война".

"Въпросът за Украйна няма да бъде решен в следващия европейски парламент", припомни му Кънев и изтъкна, че това зависи най-вече от европейските правителства.

Той изтъкна, че говоренето на Волгин представлява кремълски опорки и е изключително опасно.

Кънев коментира и скандала с българската позиция в ООН по повод геноцида в Сребреница.

"Интересно дали премиерът Главчев вече е поискал оставката на външния министър Главчев", попита той.