Доналд Тръмп беше признат за виновен по всичките 34 обвинения за фалшифициране на бизнес документи в престъпна схема, целяща да повлияе на резултата от изборите през 2016 г. 

Това бележи опасен политически момент за Тръмп, предполагаемият кандидат за номинацията на Републиканската партия, който води с крехка преднина според повечето социологически проучвания пред настоящия държавен глава Джо Байдън.

"Това е позор", обяви бившият президент. "Това беше манипулиран процес от пристрастен съдия, който беше корумпиран. Това е манипулиран процес, позор. Истинската присъда ще бъде на 5 ноември от хората. Те знаят какво се случи тук и всички знаят какво се случи тук".

От предизборния щаб на президента Джо Байдън го нарекоха "осъден престъпник" и обявиха, че "никой не е над закона".

Тръмп може да получи 4 години максимална присъда. Дори обаче съдията по делото Хуан Мерчан да наложи най-тежкото наказание, това няма да дисквалифицира бившия държавен глава от изборите. Магистратът насрочи за 11 юли датата, на която ще бъде определена присъдата.

"Да запушим устата на Сторми"

Окръжната прокуратура на Манхатън доказа, че Тръмп е декларирал като "правни разходи" месечни парични преводи към бившия си адвокат Майкъл Коен, който пък преди това от собствения си джоб платил 130 000 долара на звезда от филми за възрастни Сторми Даниелс, за да й запуши устата относно аферата й с Тръмп през юли 2006 г. Фалшифицирането на бизнес документи обикновено е административно нарушение в Ню Йорк, но прокурорите в офиса на окръжния прокурор на Манхатън Алвин Браг го издигнаха в престъпление на основание, че Тръмп е укривал незаконно плащане като част от предизборната си кампания.

Обвинителите представиха 20 свидетели, които в продължение на пет седмици даваха показания за това как Тръмп е заговорничил с таблоидния магнат Дейвид Пекър и Коен, за да покрият пикантните истории на Даниелс, както и на моделката на Playboy Карън Макдугъл.

Свидетелите – някои приятелски настроени към Тръмп, други открито враждебни – признаха, че Тръмп особено много се е страхувал, че Даниелс ще се разприказва през октомври 2016 г. (изборите бяха на 3 ноември). По това време Америка се тресе от скандалния запис, в който Тръмп се хвали, че може да хваща жените за интимните части без изричното им съгласие, тъй като е известен. Впоследствие републиканецът представя думите си като нищо повече от "приказки от съблекалнята". Но изповед на Даниелс в толкова критичен момент, разбира се, щяха да затвърдят лошия вкус в устата на избирателите. Още повече, че предполаемата изневяра на Тръмп с Даниелс се е случила няколко месеца, след като съпругата му Мелания го дарява с последния му син - Барън.

Затова Коен се задействал и платил на Даниелс 130 000 долара, за да купи изключителните права върху нейната история, с което спрял публикуването ѝ. След изборите през 2016 г. Коен е разработил незаконен план, за да си получи обратно парите и то с лихвите - общо 420 000 долара, завишена сума, която "напомпва", за да прикрие характера на извършените от него "правни услуги".

Коен се оказа може би най-важният свидетел на обвинението, тъй като той разказа с подробности как се е сдобил със сумата от 130 000 долара и как ги е прехвърлил на адвоката на Даниелс чрез фиктивна компания.

Обжалването ще се забави

Почти сигурното обжалване на историческата осъдителна присъда на Тръмп ще се фокусира върху показанията на Даниелс. Според правни експерти защитата при обжалването на присъдата може да се насочи и към използваните от прокурорите по делото необичайни правни аргументи.

Но при всички положения Тръмп го очакват продължителни месеци на неизвестност - малко вероятно е обжалването да бъде решено преди президентските избори на 5 ноември.

За да го спечели, 77-годишният Тръмп ще трябва да докаже, че съдията по делото Хуан Мерчан е допуснал съществени грешки при ръководенето на съдебния процес.