САЩ са разрешили на Украйна да използва доставени от тях оръжия за удари на територията на Русия, но само в близост до подложения на тежък обстрел украински град Харков, съобщи официален американски представител, предаде "Политико".

Това решение е обрат в позицията на президента Джо Байдън, който досега твърдо отказваше да позволи на Киев да използва американско оръжие за такива удари.

"Президентът наскоро нареди на екипа си да гарантира, че Украйна ще може да използва американски оръжия за целите на ответни огневи действия в град Харков, така че Украйна да може да отвърне на удара на руските сили, които ги удрят или се готвят да ги ударят", съобщи "Политико".

Руският президент Владимир Путин предупреди, че може да атакува, включително и с ядрено оръжие, западните съюзници на Киев, ако му позволят да използва оръжия срещу руска територия. Както с повечето заплахи на Москва - засега те си остават само на думи.

САЩ заявиха, че не позволяват използването на американски оръжия за директни атаки срещу Русия, но запитан за позицията на Вашингтон по този въпрос американският държавен секретар Антъни Блинкън вчера изтъкна, че тя ще се "адаптира и приспособи".

Малко след обявяването на решението на САЩ и Германия позволи използването на нейни оръжия срещу цели на руска територия.

Това е в съответствие с международното право - обяви говорителят на правителството Щефен Хебестрит.

„През последните седмици Русия е подготвила, координирала и извършила нападения от позиции в района на Харков, по-специално от непосредствено съседния руски граничен район“, се казва в изявлението на германското правителство. И Германия, и САЩ са убедени, че съгласно международното право Украйна има право да се защитава от тези нападения. „Тя може също така да използва доставените за тази цел оръжия в съответствие с международните си правни задължения, включително доставените от нас“, заяви говорителят на германското правителство.

Министърът на отбраната Борис Писториус определи решението като “стратегическо адаптиране към променящата се ситуация“.

„Това решение е правилно. То е това, което винаги сме правили от началото на войната, която Путин води срещу Украйна. Адаптирахме се към ситуацията и съответно коригирахме стратегията си", заяви Писториус.

Мари-Агнес Щрак-Цимерман, председател на Комисията по отбрана, заяви пред информационна агенция dpa:

„Решението на германското правителство е логично и е важен сигнал с оглед на настоящите руски цели.“ Украйна трябва „не само да има възможност да се защитава от руски ракети на собствената си територия, но и да може да предотврати изстрелването им на руска територия - дори с оръжия, доставени от нас“, заяви тя.