Доналд Тръмп официално стана първият осъден за престъпление президент в историята на САЩ. Той бе признат за "виновен" в измами, продиктувани от опита му да прикрие афера от 2006 г. с актрисата от филми за възрастни Сторми Даниелс, заплашила да разкрие пикантни детайли от взаимоотношенията им непосредствено преди изборите през 2016 г.

Следва да си зададем два важни въпроса:

1. Може ли Тръмп да влезе в затвора?

2. Може ли Тръмп да влезе в Белия дом... от килията?

На милостта на "корумпиран" баща

В най-лошия случай Тръмп ще получи четири години затвор. Но повечето правни експерти са на мнение, че ще му се размине ефективната присъда.

Ето три причини защо популистът няма да бъде пратен зад решетките:

  1. Това е първото му подобно провинение.
  2. Престъплението е ненасилствено.
  3. Той е кандидат-президент.

На 6 май съдията по делото Хуан Мерчан чистосърдечно призна на Тръмп, че "последното нещо, което искам да направя, е да ви пратя в затвора". Той осъзнава политическите последици от подобно решение, както и произтичащите логистични затруднения за кампанията на консерватора. 

Затова най-вероятно Мерчан ще се ограничи до това да определи глоба, пробация, общественополезен труд или комбинация от изброените.

"Бих искала да видя общественополезен труд – събиране на боклук в метрото", ехидно обяви Карен Фридман Агнифило, бивша главна обвинителка от окръжната прокуратура в Манхатън, понастоящем водеща на правен подкаст.

Ако има нещо, което може да прати Тръмп зад решетките, това е устата му. Бившият президент не само не демонстрира разкаяние по време на съдебния процес. Въпреки забраната да коментира делото, той бе глобен над 10 пъти заради опити да насъска милионите си последователи в Truth Social срещу съдебните заседатели, "корумпирания" Мeрчан... и дъщерята на съдията. Лорън Мерчан заема високопоставена позиция в дигиталната маркетингова компания за набиране на средства за кампании Authentic, сред чиито клиенти, например, е вицепрезидентката Камала Харис. Още през август 2023 г. правна комисия по етични въпроси от Ню Йорк се произнесе, че това не е достатъчно основание за отвод на Хуан Мерчан. Това обаче не попречи на Тръмп да продължи да се оплаква до май 2024 г., броени дни преди приключването на делото, че е жертва на политически репресии от Байдън и предполагаемите му сътрудници от фамилия Мерчан.

Затворник-президент?

Тръмп почти сигурно няма да посрещне 5 ноември в затворническа килия. Дори Мерчан да промени мнението си, правни експерти предполагат, че процесът по обжалване ще отложи с месеци, може би с години, изпълнението на присъдата. 

Но нека все пак предположим, че се случи немислимото и Тръмп попадне в затвор преди изборите. Това няма да го дисквалифицира от вота.

Републиканецът дори няма да бъде първият американски кандидат-президент, явил се на избори иззад решетките. През 1920 г. Юджийн Дебс от Социалистическата партия печели 3,41% на президентските избори (914 191 избиратели). По това време той излежава 10-годишна присъда заради нарушаване на Закона за бунтовничеството от 1918 г., след като през същата година призовава американците да се противопоставят на мобилизирането за Първата световна война. (Любопитното е, че Законът за бунтовничеството е възприеман като разширение на обхвата на Закона за шпионажа от 1917 г., по който Тръмп е подсъдим заради кражбата, прикриването и унищожаването на държавни топсекретни документи).

Крехкостта на Тръмп

Джо Байдън не се ползва с високо одобрение в САЩ. Възрастта му, икономическите проблеми заради COVID и войните в Украйна и Газа, както и безкрайният миграционен поток откриха възможност за Тръмп с лекота да се превърне в първия президент, спечелил два непоследователни президентски мандата от Гроувър Кливланд насам (1885 - 1889 г.; 1893 - 1897 г.).

Но преднината на републиканеца е по-крехка, отколкото изглежда. Ключови за предстоящите избори ще се окажат три щата от т.нар. Синя стена - Мичиган, Уисконсин и Пенсилвания. Байдън задължително трябва да ги спечели, както направи през 2020 г., ако иска да остане на поста си. Повечето социологически агенции дават преднина от 1-2% за Тръмп и в трите щата. Основният електорален блок в Мичиган, Уисконсин и Пенсилвания е съставен от възрастни бели американци с умерени възгледи, които не са доволни нито от Байдън (заради състоянието на икономиката), нито от Тръмп (съмненията са доколко е демократичен). Тоест - изборът е за "по-малкото зло".

Предстои да видим дали решението на съдебните заседатели ще наклони везните в полза на демократа, но проучване на Университета "Куинипиаг" от 22 май 2024 г. вероятно вдъхва надежда сред неговия щаб: 23% от независимите избиратели твърдят, че осъдителната присъда в Ню Йорк срещу Тръмп ще ги направи по-малко склонни да гласуват за него. Над два пъти по-малко от независимите (11%) са на противоположното мнение - възнамеряват да го подкрепят, ако бъде признат за виновен.

Престъпникът-президент

До изборите остават 5 месеца, които ще се окажат тежки за бившия държавен глава. Мерчан ще произнесе присъдата му след повече от 40 дни, през които съдебните неволи на Тръмп предполагаемо ще доминират американския медиен поток. След това пък по график трябва да се задвижат сериозните дела - за подтикването на бунта от 6 януари 2021 г. и кражабата на федерални документи, които са подплатени със солидно количество доказателства и носят по-сурови присъди.

Съдебните процеси едва ли ще приключат през 2024 г., но тяхното психологическо въздействие не е за подценяване. Те ще превърнат остатъка от предизборната кампания на Тръмп в политически трилър. Да, верните му поддръжници ще се опитат да го сакрализират, но мнозинството от американците все още вярва повече на съдебната си система. Тя вчера каза тежката си дума - Тръмп е престъпник

Затова въпреки слабото управление на Байдън, на 5 ноември по-умереният избирател ще се запита:

"Искам ли обаче престъпник-президент"?

Не, решетките най-вероятно няма да спрат Тръмп. Но здравият разум на неголям брой разколебани гласоподаватели определено може да свърши работа.