Областният управител на Благоевград Георги Динев съобщи, че за един месец ще бъде изграден участък от автомагистрала "Струма" в частта й между Симитли и Благоевград. Целта е да се намали задръстването, което се получава при сливането на трафика от Кулата и направлението Банско - Гоце Делчев.

Ангажимент към скоростното изграждане на трасето в посока София е поела Агенция "Пътна инфраструктура". В участъка с дължина между 500 и 600 метра има и частни имоти, които държавата трябва да изкупи. Строителните дейности по някои места обаче започват още в началото на идната седмица, предава БНР.

"Да се направи продължението на автомагистрала "Струма" с 500-600 метра, така че да подмине отбивката за Банско, Разлог и Гоце Делчев, като там наистина ще има отбивка, която ще е само за Банско, Разлог и Гоце Делчев.

Като целта е да не се образува тази тапа, която виждаме всички ние почти всеки петък, всяка неделя и в дните, в които има по-засилен трафик", казва областният.

Георги Динев очаква до началото на активния летен сезон изграждането на отсечката да бъде завършено:

"Имам уверението. Документално всичко вече е направено и още от понеделник ще започнат самите строително-монтажни дейности, като имам уверението, че до края на месец юни ще бъде приключено, за да облекчим летния трафик, който се очаква да бъде много голям".

Както и Клуб Z писа, последните събития около злополучната т. нар. магистрала бяха, че в края на април рухна подпорна стена в участъка край пернишкото с. Мало Бучино - строена преди 14 г. В този район първоначално магистралата се наричаше "Люлин".

А при трагичната катастрофа с македонски автобус, при която изгоряха 45 души през 2021 г., се разбра, че магистрала там реално няма - тъй като нито отговаря на изискванията за магистрала, нито някога е издавана като такава на държавна приемателна комисия.