"България има изразена позиция по повод Сребреница и тя е „за“. Няма да коментирам криминалното изтичане на работни документи в незавършена фаза по взимането на решения."

Това каза служебният министър-председател Димитър Главчев, който участва в поставянето на началото на реалните действия по разчистването на терена за изграждането на Националната детска болница, цитиран от БТА.

Както и Клуб Z писа, България гласува резолюцията на Общото събрание на ООН от 23 май, с която 11 юли бе обявен за Международен ден в памет на геноцида в Сребреница. Преди това обаче сутринта преди гласуването, се получава грама, подписана от премиера и външен министър, в която се нарежда на представителката ни там да се гласува "въздържал се". Лъчезара Стоева отказва да го изпълни.

След известно мълчание от правителството излязоха с позиция - че това бил само един от работните варианти (нареждането се получава в 8:55 ч нюйоркско време, а гласуването е насрочено за след час и малко - в 10:00 ч нюйоркско време - б.р.).

"Скандал няма, някой се опитва да направи скандал. Имаме официална позиция, изразена чрез гласуване на нашия постоянен представител в ООН. Не знам защо се пропуска този факт и се преминава през работни документи, част от процеса на взимане на решения, добави и днес премиерът.

Всеки, който елементарно е запознат как се взима решение знае, че това е процес. Той всъщност завършва, след като бъде изразена позицията с гласуване, посочи Главчев.

По думите му е показателно, че след като е изразена позицията на България от постоянния представител в ООН, не са предприети никакви действия. Може би някой е очаквал да се предприемат действия и затова има един период на забавяне след взимането на решение на 23-и май и изведнъж на 25-26 май започнаха да се инспирират тези скандали.

Много големи щети нанасят скандалите в международен план и е недопустимо използването им по време на предизборна кампания, коментира служебният премиер. 

Той припомни, че основната задача на служебното правителство са честни и прозрачни избори, както и запазване на външнополитическия курс на България.

"Абсолютно потвърждавам това, което съм казал. Няма да взимам участие в предизборни спектакли, които ще се организират в последната седмица преди изборите", заяви Главчев.