21% от германците искат повече бели играчи в националния отбор по футбол. Това стана ясно от проучване на обществената телевизия ARD, в което са участвали избрани на случаен принцип 1304 анкетирани. 

Изследването е предназначено за документалния филм "Единство, справедливост и многообразие", който трябва да бъде излъчен тази сряда. ARD е разбила извадката според привържениците на отделните партии. Срещу твърдението "Мисля, че е добре, че в германския отбор сега има много футболисти с мигрантски произход" са застанали предимно привърженици на "Алтернатива за Германия" (49%). 47% от избирателите на екстремистката група пък са се съгласили с посланието "Мисля, че би било по-добре повече бели играчи да играят отново в националния отбор на Германия".

Карл Валкс, спортен директор на ARD, заяви, че компанията е "ужасена, че резултатите са такива, каквито са, но те също така са израз на социалната ситуация в Германия днес".

"Спортът играе важна роля в нашето общество, националният отбор е силен пример за интеграция", подчерта той.

Въпреки това медията бе разкритикувана от старши треньора на Бундестима Юлиан Нагелсман заради решението да извърши изследването.

"Това проучване е расистко. Чувствам, че трябва да се събудим. Има хора в Европа, които трябваше да избягат заради война, икономически фактори, екологични бедствия, хора, които просто искат да бъдат приютени. Трябва да се запитаме - какво правим в момента? Ние в Германия се справяме много, много добре и като говорим такива неща, мисля, че е лудост как си затваряме очите", обяви той, цитиран от "Билд".

В настоящия национален отбор има редица играчи със смесен произход, включително капитанът Илкай Гюндоган и крилото Лерой Сане.

Германия е домакин на турнира Евро 2024 по-късно този месец и Нагелсман изтъкна, че отборът му ще играе "за всички в страната". Бундестимът ще стартира в сблъсък срещу Шотландия на "Алианц Арена" в Мюнхен на 14 юни.

В началото на април производителят на екипите на отбора "Адидас" беше принуден да забрани продажбата на фенове на екипи с номер "44", след като медиите обърнаха внимание на приликата им със символа, използван от нацистката паравоенна организация SS.

SS е отговорна за множество престъпления срещу човечеството. Част от войниците й са участвали в управлението на концентрационни лагери, където милиони евреи и представители на други маргинализирани групи са убити.