Издирваната от ФБР Ружа Игнатова, която измами инвеститори с 4,5 млрд. щатски долара, е имала тесни връзки с Христофорос Анаматидис - Таки. Това разкрива Би Би Си в свое разследване за изчезналата през 2017 г. българка, озаглавено "Тъмните връзки на изчезналата криптокралица с българския подземен свят". 

Завършилата Оксфорд криптокралица е родена в България, но израства в Германия. Тя има успешна кариера в сферата на финансите, преди да стартира криптовалутата OneCoin през 2014 година.

Игнатова убеждава милиони хора в целия свят да инвестират с обещания за по-голяма възвръщаемост, отколкото биткойн може да им предостави.

През октомври 2017 г., когато разследващите от Германия и САЩ затварят примката около нея, рано сутринта тя хваща полет на Ryanair от София за Атина и повече никой не я вижда, припомня Би Би Си.

Таки и криптокралицата многократно са виждани един с друг

Британската обществена медия е разговаряла с Ричард Рейнхард, човекът, започнал разследването за OneCoin за американските данъчни служби.

„Казаха ни, че предполагаем голям наркобос е отговарял за физическата ѝ сигурност“, разказва Рейнхард. „Таки се появяваше повече от веднъж, не е като да е било еднократно. Това беше повтарящо се събитие.“

Друг източник на Би Би Си потвърждава, че "много значим, ако не и най-оборотният наркотрафикант за всички времена в България, е бил тясно свързан с OneCoin". Той е служил като лична охрана на Игнатова.

Става въпрос за същия "шеф на охраната", за когото друг юридически представител на американското правителство е заявил пред съда, че е „замесен в изчезването“ на Ружа Игнатова.

"Много по-изтънчен престъпник, отколкото повечето хора осъзнават"

Ричард Рейнхард коментира пред Би Би Си, че Игнатова "е била много по-изтънчен престъпник, отколкото повечето хора осъзнават."

„Това е като престъпник с бяла якичка в съчетание с наркотрафикант или мафиот на стероиди“, коментира той.

Британската медия е разгледала изтекли документи от Европол, свидетелстващи за това, че преди криптокралицата да изчезне през 2017 г. българската полиция е установила връзки между нея и Таки. Правоохранителните органи са подозирали, че мафиотът използва OneCoin за пране на приходи от трафик на наркотици.

Би Би Си пише, че Таки и съдружниците му са били разследвани за въоръжен грабеж, контрабанда на наркотици и убийство в България, но никога не са били успешно подвеждани под криминална отговорност.

„Единственият човек, който може да я предпази от всички тези разследвания, включително и на чуждестранни агенции - това е бил Таки“, твърди бившият зам.-министър на земеделието Иван Христанов пред Би Би Си.

Смята се, че Христофорос Аманатидис живее в Дубай, където Ружа Игнатова е закупила луксозен пентхаус, а в банковите ѝ сметки са постъпвали десетки милиони долари от измамата OneCoin.

Многобройни източници твърдят, че Игнатова и Таки са имали близки лични отношения, както и че той е кръстник на дъщеря ѝ. Би Би Си цитира български източник, близък до Игнатова, според когото е възможно тя да му е плащала до 100 000 евро месечно срещу предоставяната защита.

В документите на Европол се споменава и сложна сделка за продажба на парцел на българското Черноморие, свързваща една от компаниите на Игнатова със съпругата на Таки.

Документите са били предадени на Би Би Си от Франк Шнайдер, бивш шпионин и съветник на Игнатова, който също е изчезнал няколко месеца след като е говорил с Би Би Си, посочва се още в разследването.

Жива ли е Игнатова?

„Няма да ви кажа кой е, защото имам семейство... Това наистина е сериозна организирана престъпност.“ Така е отговорил Шнайдер на въпрос за стоящите зад престъпната схема.

Убитият в дома си в Кейптаун през май 2023 г. Красимир Каменов-Къро е разказал пред журналиста Димитър Стоянов, че е говорил с ЦРУ за Таки. Източници, близки до застреляния българин, са потвърдили за срещата, състояла се в края на 2022 година.

Бившият следовател на американските данъчни Ричард Рейнхардт смята, че Ружа Игнатова вероятно е мъртва. Въпреки че не е видял никакви доказателства, свързващи смъртта ѝ с Таки, той смята, че всичко пасва с начина, по който действат наркокартелите.