"България е основният двигател на европейската интеграция на страните от Западните Балкани и основен критерий, по който ще даваме подкрепа, е положението на нашите сънародници във всяка страна – условията за тяхното икономическо и социално развитие, и най-вече възможността им да отстояват своята национална идентичност, език, култура, историческа памет."

Такава заявка даде днес президентът Румен Радев при връчването на орден "Стара планина" първа степен  на изявения деятел на българското национално малцинство в Република Сърбия и председател на Културно-информационния център на българското национално малцинство "Босилеград" Иван Николов. 

Както Клуб Z писа, награждаването идва на фона на скандала "Сребреница" у нас и последвалата реакция на сръбския президент Александър Вучич.

Най-висшето държавно отличие се връчва за неговите изключително големи заслуги за последователното и непоколебимо отстояване на правата, националната идентичност и достойнство на българите в Република Сърбия. В церемонията участва вицепрезидентът Илияна Йотова, както и представители на държавни институции, общественици и членове на оглавявания от проф. Лозан Митев граждански инициативен комитет, предложил за награждаване Иван Николов.

"Иван Николов има значим принос за възраждането и формирането на съпричастност на българската държава със съдбата на българите в Република Сърбия, както и с ангажирането и на сръбската държава и на Европейския съюз за преодоляването на предизвикателствата, пред които са изправени нашите сънародници там", посочи президентът. - "С отстояването на правата и свободите на нашите сънародници в Република Сърбия и противопоставянето на каквито и да е опити за посегателства върху историческата истина Иван Николов се утвърди като истински морален стожер."