На фона на скандала "Сребреница" у нас и последвалата антибългарска кампания в Сърбия, днес президентът Румен Радев ще удостои изявения деятел на българското национално малцинство в западната ни съседка и председател на Културно-информационния център "Босилеград" Иван Николов с орден "Стара планина" първа степен.

Отличието се връчва за неговите изключително големи заслуги за последователното и непоколебимо отстояване на правата, националната идентичност и достойнство на българите в Република Сърбия, съобщават от "Дондуков" 2.

Иван Николов е виден представител и лидер на българското национално малцинство в Сърбия. Като общественик, публицист, писател, изследовател и правозащитник през последните 30 години той има съществена роля за опазването на националната идентичност, българския език, култура, историческо наследство и памет на българското население в Сърбия. Значителен е приносът му и за възраждането и формирането на активна съпричастност и ангажираност на българската държава със съдбата на българите в бивша Югославия и днес в Република Сърбия, както и с усилията за ангажиране на сръбската страна и на ЕС с преодоляването на предизвикателствата, пред които са изправени днес сънародниците ни в западната ни съседка, допълват от прессекретариата на държавния глава.

Припомняме, че миналата седмица стана ясно, че служебният премиер Димитър Главчев, който е и външен министър, е поискал България да гласува с "въздържал се" резолюцията на ООН, която осъжда геноцида в Сребреница през 1995 г.  Главчев е изпратил до постоянния ни представител в ООН Лъчезара Стоева грама, с която опитва да обоснове защо позицията на държавата ни от "за" трябва да се трансформира във "въздържал се". Стоева обаче отказва и България подкрепя резолюцията, на която е съавтор.

Агенция БГНЕС, която се фокусира върху новини от Балканите, обаче разказа любопитен щрих - за реакцията на сръбския президент Александър Вучич, който е заявил пред местна медия: "До последните 5 минути преди началото на заседанието вярвах, че България ще се въздържи". Това даде основание да се смята, че е бил предварително известен за обрата в българската позиция (несъстоял се все пак) и подхрани спекулациите, че Главчев, кадър на ГЕРБ, е бил притиснат от партийния си лидер Бойко Борисов да обслужи интереса на партньора му в "Турски поток" Вучич, считан за близък до Владимир Путин.

БГНЕС разказва и за поредицата от публични събития с участието на сръбски официални лица, в т.ч. Вучич, като отбелязването на паметта на т.нар. "Сурдулишки мъченици" с обявлението, че "жертвите са избити от българския окупатор през 1915 г."

ГЕРБ, разбира се, отрече намеса в българската позиция. А Главчев обяви, че България все пак е гласувала със "за", но било по-важно да се разбере как изтичат подобни грами. "Продължаваме промяната-Демократична България" инициира негово изслушване в парламента. Така и.д. председателката Росица Кирова (ГЕРБ) реши да свика извънредно заседание миналата неделя, чийто край бе предизвестен. Не се събра кворум. Кирова обясни липсата на депутатите на ГЕРБ, ДПС, БСП и "Възраждане" с обиколките им из страната в предизборната кампания.