Паралелно с предизборната кампания от началото на май активно се разпространяват твърдения за предстояща война между НАТО и Русия. Страхът от неудържима военна ескалация е сред оръжията в пропагандния арсенал на Кремъл още от началото на инвазията в Украйна през 2022 г. Наративите, че НАТО всеки момент ще влезе във войната, че България ще бъде „въвлечена“ в нея против волята си и че Путин е готов да използва ядрено оръжие, периодично получават нови вълни на разпространение. През последния месец те отново бяха подети от информационни сайтове, политици и различни канали в социалните медии на фона на предизборната кампания.

Кои са те и какви са посланията им - разказва Factcheck.bg.

Още в началото на май кандидатът за евродепутат Петър Волгин от проруската формация „Възраждане“ директно включи тези наративи в кампанията си. В дълга публикация във Фейсбук той се обърна към аудиторията си с предупреждение относно милитаристичния начин на мислене на „евроатлантическия елит“:

„В интервю за сп. „Икономист“ френският президент (казва), че не бивало да се изключва възможността за изпращането на войски на НАТО в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии. Макрон за пореден път отправя това послание и явно изобщо не се притеснява от факта, че неговата евентуална реализация е директен път към ада, т.е. към Трета световна война. …“

Кандидатът на „Възраждане“ заявява също, че проевропейските партии в България са „за войната“ и да се гласува за тях е същото като да се гласува за Макрон. Публикацията има близо 200 споделяния и над 1500 интеракции само от профила на Волгин, а по-късно служи за основа на предизборен постер „за мир“ и е разпространена заедно с него чрез каналите на „Възраждане“ в социалните мрежи.

Посланието на „Възраждане“ се оказва в съзвучие с изявление на руското министерство на външните работи от началото на май, в което също се твърди, че НАТО планира да се включи във войната. Държавите членки на НАТО „съзнателно водят събитията към по-нататъшна ескалация на украинската криза в посока към открит военен сблъсък между страните от НАТО и Русия“- се казва в изявлението, повод за което е провеждането на учение на руската армия за използване на нестратегическо ядрено оръжие.

В същия период заглавия свързани с „Трета световна война“ и „бъдеща война на Балканите“ се появяват в „Блиц“, SafeNews и други сайтове, откъдето се разпространяват в социалните мрежи.

„Европа не иска мир“

Около средата на месеца повод за напомняне на заплахата от война стана и покушението срещу словашкия премиер Роберт Фицо. В официалната си страница във Фейсбук президентът Румен Радев изрази мнение, че атаката срещу Фицо е заради отказа му да подкрепи военната помощ за Украйна. Президентът зае тази позиция, въпреки че точните политически мотиви на нападателя не бяха съобщени и до момента не са категорично ясни. В публикацията си Радев пише, че стрелбата по Фицо е проява на насилие срещу „гласовете за мир“ в Европа. Президентът използва повода, за да отправи предупреждения, че „всички кръвопролития започват с милитаристки призиви“ и че Русия е невъзможно да бъде победена. Фейсбук страницата на Радев е следвана от 375 хиляди потребители, а изявлението му беше масово разпространено в медиите.

През втората половина на май София стана домакин на пролетната сесия на парламентарната асамблея на НАТО – формат, който институционално не е част от НАТО и не взима обвързващи за страните членки решения. Събитието отключи още по-мощна вълна от публикации, плашещи с предстояща война между НАТО и Русия, изпращане на български войници в Украйна и превръщане на България в мишена за руски удари.

„НАТО ни вкарва във войната“

На 26 май в три групи във Фейсбук се появява идентична публикация, която гласи: „Нацията спи! Те ни вкарват във война! Докога ще спите!“. Думите са изписани върху яркочервен фон и не съдържат връзка към допълнителна информация или позоваване на конкретно събитие. Аудиторията на трите групи – „BG Референдум против еврото! Да запазим българският лев!“, „Ние няма да гласуваме за ПП-ДБ и ГЕРБ“ и „Искаме Оставката на националните предатели от сглобката“ – е общо над 160 000 потребители.

Публикациите са направени от профила „Йордан Бонев“, който разследване на Factcheck.bg идентифицира като администратор на обширна мрежа от групи за координирано разпространение на дезинформация от пандемията насам.

В същия ден в същите три групи се споделя и публикация от сайта Bnews, придружена от призив: „Споделете до всеки! Вкарват ни във война!“ Материалът в Bnews e свързан с коментираното по време на форума предложение за създаване на многонационален щабен елемент на НАТО за Черно море в България. Публикацията съобщава „новината“, като я въвежда именно с мотива за мястото на България в предстояща война между НАТО и Русия – въпрос, който не е дискутиран в рамките на събитието в София.

Орбан и Радев бият тревога

В същия период няколко български сайта разпространяват изказвания на унгарския премиер Виктор Орбан пред общественото радио „Кошут“. В заглавията той е цитиран да заявява, че в Брюксел се обсъждат варианти за вкарване на НАТО/Европа във войната. В оригиналния текст на интервюто той казва по-точно, че в Брюксел „се подготвя настроението“ за война с Русия. Изказванията на Орбан са широко отразени и в редица руски медии. Друго интервю на унгарския премиер, в което той повтаря същите твърдения, е отразено в българската секция на сайта NewsFront, санкциониран от САЩ заради връзки с руските служби. Публикацията е споделена и от други обичайни канали за разпространение на проруска дезинформация.

По време на сесията на Парламентарната асамблея на НАТО на посещение при Орбан се оказва българският президент Румен Радев. Докато в София се обсъжда подкрепата за Украйна, Радев и Орбан излязоха с общо изявление, в което се обявиха против „изпращането на войски на НАТО“ за участие във войната. С отразяването на срещата между Радев и Орбан мотивът за „вкарването във войната“ отново намира място в заглавията на медиите. В София генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и премиерът и външен министър Димитър Главчев отричат някога да са били обсъждани подобни планове.

Пик на заплахите с война настъпи около 27 май, когато Парламентарната асамблея на НАТО гласува декларация в подкрепа на Украйна. В документа се отправят 25 призива към държавите членки, един от които е за „премахване на някои ограничения в използването на оръжия, предоставени от съюзниците в НАТО, за да могат да бъдат поразявани легитимни цели в Русия“. Декларацията има препоръчителен характер, а някои държави членки побързаха да се разграничат от призивите в нея. Въпреки това реакциите в определени сайтове и групи в социалните са в панически режим. „Превръщат България в мишена. Дали Варна и Ямбол ще бъдат благодарни за перспективата да получат ядрени удари“, пита заглавие в „Гласове“. „София приветства Третата световна война“, заявява материал на Мартин Карбовски в Lentata.com. Председателят на „Възраждане“ Костадин Костадинов публикува във Фейсбук статус върху червен фон: „Току-що НАТО направи Третата световна война почти неизбежна“. „България чака от НАТО команда „Умри!“, гласи широко споделяна публикация на бившата депутатка и активистка на „Възраждане“ Елена Гунчева.

Към заплашителните гласове отново се присъедини президентът Румен Радев, този път от Швейцария. Той изтъкна, че обещанията да не се изпращат български войници в Украйна „няма да значат абсолютно нищо, ако някоя друга държава провокира пряк сблъсък с Русия“, посочвайки по този начин партньорите ни в НАТО като риск за България. В изказването си пред журналисти Радев определи изпълнителната власт като „хора, които през живота си са стискали само детско пистолетче“ и ги призовава „да подпишат декларация, че ако се наложи, ще воюват за България“.

Предупрежденията за война се разпространяват с неотслабваща интензивност и през следващите дни. БСП също включи темата в предизборната си кампания, като призова за свикване на извънредно заседание на парламента, за да се гласува да не се изпращат български войници за Украйна: 

Заплахите за война между Русия и Запада не са ново явление – те присъстват в реториката на Кремъл от самото начало на войната в Украйна. Още в речта си от 24 февруари 2022 г. Путин предупреди „онези, които може да се изкушат да се намесят в случващите се събития“, че отговорът на Русия ще бъде незабавен и ще доведе до „такива последвия, с каквито никога не сте се сблъсквали във вашата история“.

Режимът на Путин използва този страх, за да разколебае западните съюзници на Украйна в оказването на военна помощ. Москва разчита на възпиращата сила на страха за постигане на целите си във войната. Наративът за предстояща война между Запада и Русия цели разделение между отделните държави в ЕС и НАТО, както и поляризация в самите общества – разделение, което може да намери отражение в резултатите от предстоящите избори.

*По темата работи и Дафина Кандова