В края на май Microsoft обяви нов клас компютри - Copilot+ PC, при които техният изкуствен интелект със същото име е вграден и оптимизиран в Windows 11. Според специалисти обаче много от новите функции го превръщат в кошмар за сигурността на данните.

Компанията на Гейтс описва Copilot+ компютрите като "най-бързите, най-безопасните" и изтъква множеството им AI функции, вградени в компютъра, за които човек иначе трябва да ползва няколко различни AI онлайн услуги в платената им версия. Всичко това става благодарение на нов чип специално за AI операции, което означава, че всичко се случва в компютъра, а не се праща на клауд сървъри.

Copilot ще може да прави това, което умее ChatGPT, но и да генерира изборажения, да превежда на живо аудио, да помни и намира всичко на компютъра ни...

Именно последната функция може да се окаже проблем. По описание функцията Recall прави всеобхватен запис на всичко, което правите на вашия компютър. От компанитяа пояснява, че по подразбиране скрийншотите, които Recall прави, не редактират чувствителна информация - като пароли например. Нито пък посещение на порносайтове. В един стандартен компютър Recall може да съхранява месеци с много богата и подробна информация. 

Специалисти по сигурност, тествали функцията, установяват, че в момента е изключително лесно да се достигне до данните от Recall на даден потребител - дори само да имате друг потребител на същия компютър. 

Функцията е включена за всяко действия и приложения, като ако искате да изключите някои от тях, трябва да го направите ръчно. А базата данни пази информация и за действия, които са изключени.