Противоречивото издание на конкурса "Евровизия" за 2024 г. ще бъде прегледано от независим експерт, съобщиха организаторите, цитирани от Пи Ей мидия/ДПА и БТА. 

По време на международното певческо състезание нидерландският участник Йост Клайн беше дисквалифициран заради отправяне на словесни заплахи към сценична работничка. Имаше и множество спорове около участието на израелската певица Еден Голан във връзка с влошаването хуманитарната ситуация в Газа.

Националният телевизионен оператор на Израел обяви, че делегацията се е сблъскала с "безпрецедентна проява на омраза" от представители на други държави по време на състезанието.

Организаторите на "Евровизия" обявиха пред Пи Ей мидия, че Европейският съюз за радио и телевизия се стреми непрекъснато да усъвършенства своите услуги и събития и с цел подобряване на качеството на конкурса независим експерт ще разгледа случилото се в Малмьо. 

След края на състезанието, спечелено от швейцарския изпълнител Немо, организаторите обявиха, че ще прегледат състезанието заради неспазването на духа на правилата от страна на някои делегации. 

По време на конкурса протестиращи, подкрепящи палестинците, осъдиха участието на Израел в "Евровизия", а изпълненията на Голан през всичките дни на събитието бяха посрещани с освирквания и възгласи.

Израелската делегация, от друга страна, беше критикувана от участници в песенната надпревара, сред които Бамби Тъг от Ирландия, който сподели открито своите пропалестински възгледи. Някои обвиниха израелския телевизионен оператор в нарушаване на правилата и подбуждане към насилие.