Организаторите на песенния конкурс "Евровизия" съобщиха, че ще преразгледат правилата на конкурса, след като някои делегации "не са уважили духа на правилата", съобщи Пи Ей мидия/ДПА. Това става след поредица от критики към решенията и критики за начина на провеждането на състезанието тази година.

Последният скандал е от вчера, когато от Европейската комисия остро разкритикуваха забраната на финала на "Евровизия" да се вее знамето на ЕК, като обяснението беше, че геополитическата обстановка е много сложна. 

Конкурсът, който се проведе в зала "Малмьо Арена" в шведския град, бе белязан от поредица противоречия. Имаше дисквалификация - на представителя на Нидерландия заради обиден език, отказ на норвежката водеща да участва във финала в знак на подкрепа за Газа, шумни пропалестински протести пред залата.

Много обсъждано беше и участието на израелската представителка Еден Голан, която завърши на пета позиция в конкурса, спечелен от Немо от Швейцария. По време на нейното изпълнение голяма група демонстранти се събраха пред "Малмьо Арена". Преди това тя трябваше да промени заглавието на песента, с която се представяше, а в Малмьо се движеше от засилена охрана. Много от участниците от различни държави се оплакаха от напрегнатата атмосфера.

Представителката на Ирландия Бамби Тъг остро нападна EBU като обяви, че Европейският съюз за радио и телевизия не е "Евровизия". Преди това тя трябваше да махне послания, подкрепящи палестинската кауза от сценичния си костюм. Тя подаде официална жалба и за коментар на израелската телевизия КАН за изпълнението ѝ - че зрителите ще чуят най-страшното изпълнение на вечерта, "ще има много черна магия, сатанински кукли и вуду", както и предупреждение хората пред екрана да си приготвят молитвите. 

Силвестър Бел, участникът, представящ Литва, се оплака, че е имал много травматично изживяване, тъй като е трябвало да излезе на сцената след изпълнението на съвсем младата представителка на Израел, в една доста нажежена атмосфера. 

"Съжаляваме, че някои делегации на песенния конкурс "Евровизия" в Малмьо не уважиха духа на правилата и на конкурса и на място, и по време на излъчванията", се казва в изявление, с което излязоха днес от Европейския съюз за радио и телевизия (EBU), без повече подробности.

"Разговаряхме с много делегации по време на събитието по различни теми, които привлякоха вниманието ни. Управляващите органи на EBU заедно с ръководителите на делегациите направиха преглед на събитията около песенния конкурс "Евровизия", провел се в Малмьо, за да продължим напред по положителен начин и да гарантираме, че всички уважават ценностите на събитието.

Индивидуалните случаи ще бъдат обсъдени от управляващия орган на събитието - Референтната група на песенния конкурс "Евровизия", съставена от представители на участващите телевизионни оператори, на следващото й заседание", се посочва още в изявлението на EBU.