Хърватия се присъединява към бойната група на НАТО в България. Това констатира служебният министър на отбраната Атанас Запрянов на заседание на правителството на 22 май. Тогава Министерският съвет (МС) прие решение, с което одобри проект на Изявление за намерение за присъединяване на Министерството на отбрана на Република Хърватия към Техническо споразумение между Министерството на отбраната на Република България и Министерството на отбраната на Италианската република относно мерките по усилена бдителност на НАТО (еVA) в България и предоставянето на поддръжка от страната­ домакин (НNS) и други отговорности, както обяви правителственият пресцентър.

Какво точно означава това сложничко обяснение, разкрива донякъде стенограмата от заседанието на МС?

Атанас Запрянов заявява:

„Уважаеми господин премиер, уважаеми госпожи и господа министри, и заместник-министри, в Министерство на отбраната чрез националния военен представител в SHAPE, това е Главното командване на НАТО в гр. Монс, Белгия, е постъпило изявление за намерение от 29 февруари 2024 г. на Министерство на отбраната на Република Хърватия за присъединяване към Техническото споразумение относно мерките по усилена бдителност на НАТО в България като допринасяща страна.“

„С присъединяването на Република Хърватия като допринасяща страна към Техническото споразумение, Република България като страна домакин ще може да оказва на участващите от Хърватия въоръжени сили поддръжка от страната домакин за времето на тяхното участие в мерките по усилена бдителност на НАТО в България.

С решението се упълномощава заместник-националният военен представител в Съюзното командване по операциите на НАТО да проведе преговорите и да подпише изявлението.

Предвид гореизложеното предлагам Министерски съвет да приеме проекта на Решение. С това Хърватия се присъединява към бойната група на НАТО в България“, казва още Атанас Запрянов.

Припомняме, че въпросната бойна група бе сформирана през 2022 г. в резултат на напрежението по източния фланг на НАТО и постепенно се надгражда заради войната на Русия срещу Украйна.

В момента командир на групата у нас е италианският полковник Мариано Скандура.

Според отговор на ексминистъра на отбраната Тодор Тагарев на депутатски въпрос към януари т.г. в нея тогава са участвали осем държави.

„Освен Италианската република (като рамкова държава – б.а.) и нашето участие с маневрена рота и военнослужещи в щаба,САЩ към момента участват с маневрена рота, Черна гора с лекопехотен взвод, екип военна полиция и военнослужещ, Република Гърция с противотанков взвод и военнослужещ в щаба, Албания с лекопехотен взвод и военнослужещ в щаба, Република Северна Македония с лекопехотен взвод и военнослужещ в щаба и Република Турция с отделение за непосредствена ПВО, разположена на територията на Република Турция и военнослужещи в щаба“, посочва тогава Тагарев.

Според различни данни броят военнослужещи в многонационалната бойна група у нас е около хиляда души, като тенденцията е да нараства.

Такива групи има в още няколко държави в региона – Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия.

„Бойните групи по Източния фланг на Алианса, усилени до бригади, са включени в плановете за колективна отбрана на НАТО“, заявява Тодор Тагарев през януари.

„На проведената в Р Гърция през м. ноември 2023 г. Трета конференция за генериране на сили за FLF BG BGR допълнителен принос са заявили Италианската република и Република Турция. Република Гърция, Република Северна Македония и Румъния са заявили готовност за изпращане на допълнителни сили, за което е в ход вземане на политическо решение, а Република Хърватия е декларирала намерение за присъединяване към бойната група“, е обяснил още тогавашният военен министър.

След решението на МС Хърватия става деветата държава, която (ще) има участие в международното формирование у нас.