Служебният премиер Димитър Главчев смята да пита Народното събрание кой да отиде на срещата на върха на НАТО във Вашингтон. Тя е планирана за 9 – 11 юли.

През последните дни се появи медийна интрига, че кабинетът „Главчев“ смята да осуети евентуалното командироване на президента Румен Радев на ключовата среща, на която ще се обсъждат мерки, свързани с войната на Русия срещу Украйна.

Международната общност е изправена пред въпроса дали да позволи на нападнатата държава да използва оръжията, които й се изпращат, и по военни обекти, разположени на територията на страната – агресор.

Кремъл се опитва да осуети това, включително с ядрена риторика.

Според Румен Радев на Украйна не бива да се дава „зелена светлина“, за да се предотврати ескалация на конфликта. Повечето държави от НАТО обаче са на обратната позиция с аргумента, че нападнатият следва да може да се защитава.

Димитър Главчев пое служебната власт с ангажимента да запази евроатлантическата ориентация на страната, което фактически не кореспондира с вижданията на Радев, поне що се отнася до конфликта в Украйна.

Днес след репортерски въпрос - ясен ли е вече представителят на България на срещата на върха на НАТО във Вашингтон, Главчев каза:

„Разбира се, че не е ясен. И аз даже смятам да постъпя по следния начин: дай Боже да има редовно правителство, което да определи кой да е представител, но ако дотогава няма редовно правителство, ще се обърна към Народното събрание – все пак сме парламентарна република, както знаете, - да се произнесе с решение кой да води делегацията и какъв мандат да му даде за разговори на срещата на върха във Вашингтон.“

Служебният премиер добави:

„В срока сме. В средата на юли е срещата. Надявам се дотогава да има редовно избрано правителство, което да определи кой да води делегацията. Ако това не се случи и аз трябва да взимам това решение, ще се обърна към Народното събрание – народните представители да се произнесат по тази тема, за да бъде максимално легитимно представителството.“

Димитър Главчев днес отговаряше на журналистически въпроси при ГКПП „Капитан Андреево“ във връзка с предприети усилия от служебния кабинет за модернизация и оптимизация на пункта.

Преди два дни самият Румен Радев също коментира щекотливата тема за това той или Главчев да отиде във Вашингтон:

"Това кой наистина ще представлява страната - по закон взема Министерският съвет това решение, но с всички произтичащи последствия и историческа отговорност за служебния кабинет, защото това е екзистенциална среща на върха, тя не е като другите. Тук се взема решение за войната и мира. Трябва да отчитаме, разбира се, и самата легитимност на настоящия Министерски съвет. Нека не забравяме, че той е продукт на един парламент, получен с изключително ниска избирателна активност и с катастрофално ниско доверие от българските граждани - по-малко от 10%. Също така е продукт на, мога да кажа, една гавра с българската Конституция, така че трябва да отчитаме всички тези фактори.“

Ако съдим от заявката на Главчев, решението кой да отиде във Вашингтон, обаче, ще вземе не този, а следващият парламент след изборите на 9 юни. А може би това ще стори и евентуалното следващо редовно правителство, ако 50-ото Народно събрание успее да излъчи такова в бърз порядък, което на този етап не изглежда много вероятно.