Няколко души са загинали при сблъсък между препълнен пътнически влак и товарен влак в Пардубице, Чехия. Катастрофата е станала в четвъртък вечерта. Министърът на вътрешните работи Вит Ракусан съобщи за четири потвърдени смъртни случая и 23 ранени. Двадесет от тях са леко ранени, а трима - средно тежко ранени. По телевизията той заяви, че в момента се прави сравнение със списъците на пътниците.

Многобройни спасители, пожарникари, парамедици и лекари, както и два спасителни хеликоптера са все още на мястото на инцидента, което се намира на около 100 км източно от Прага. Локомотивите на двата влака се сблъскаха челно там по причини, които все още не са ясни.

Първоначално не беше ясно и дали товарният влак е бил неподвижен или е пътувал по време на инцидента. Снимки показаха, че един от вагоните на пътническия влак, който се е намирал непосредствено зад локомотива, е дерайлирал и е бил силно повреден.

Нощният експресен влак, управляван от частната железопътна компания Regiojet, е пътувал от Прага за Кошице в Словакия. По данни на пожарната служба във влака е имало повече от 300 пътници. Много украинци използват връзката през Словакия до Чоп в далечния запад на Украйна, за да посетят родината си. Непострадалите пътници са били откарани в автобуси за спешно настаняване.

Освен министърът на вътрешните работи Ракусан на мястото на инцидента незабавно е пристигнал и министърът на транспорта Мартин Купка. Купка заяви, че все още е твърде рано да се коментира предполагаемата причина за произшествието. Разследването е в ход.

Според съобщения в медиите машинистът на бързия влак може да е пропуснал сигнал за спиране или стрелка да е била неправилно настроена. „Все още си мислех, че влакът се движи по грешен път, въпреки че светеше зелен сигнал“, разказва очевидец пред вестник „Право“. Пътник от влака, който не е пострадал, съобщил след това:

„Усетих трясък и чух счупване на стъкло - веднага след това чух плач.“

Според първоначалната информация товарният влак е превозвал корозивния химикал калциев карбид, но първите два вагона са били празни от съображения за безопасност.

Министър-председателят Петр Фиала изрази съболезнованията си към близките на загиналите чрез онлайн платформата X.

„Сблъсъкът на двата влака в Пардубице е голямо нещастие“, написа той. „Всички мислим за жертвите и ранените“.

В Чешката република отново и отново се случват тежки железопътни произшествия. Според експертите железопътната инфраструктура там се нуждае от сериозен ремонт. Правителството е взело решение до 2025 г. в цялата железопътна мрежа да бъде инсталирана модерната Европейска система за управление на влаковете (ETCS). Тя вече е налична на около 1100 км релсов път, но засега само около 700 превозни средства могат да я използват, тъй като е необходимо преоборудване.