Съпредседателят на "Продължаваме промяната" и бивш финансов министър Асен Василев е загубил делото за клевета за 250 000 лв., което водеше срещу Делян Добрев от ГЕРБ. Новината първо съобщи "Фокус". Решението на Софийския градски съд е от вчера. 

Срещу Добрев Василев пъвво внесе частичен иск - 25 100 лв. от 250 000 лв., каквато е напоследък масовата практика.

Бившият финансов министър смята, че е оклеветен от Делян Добрев с поредица от медийни участия на представителя на ГЕРБ, изказвания от парламентарната трибуна и публикации във фейсбук.

Заради тях Василев твърди, че е претърпял...

"... неимуществени вреди, изразяващи се в уронване на авторитета, престижа, честта и доброто ми име в личен, социален и професионален аспект, които вреди ще търпи и в бъдеще, освен това изпитвал особено силни негативни емоции и непреодолимо възмущение от оклеветяването му, дълбоко оскърбително не само за него и неговото семейство, а и за приятелите и колегите му, с които партнира, което го поставяло под допълнително напрежение и унижение.

Освен това понесъл и физически болки и страдания, изразяващи се в силно сърцебиене, повишаване на кръвното налягане, силно главоболие и безсъние".

Според съда обаче с докладчик Цветелина Георгиева всички изказвания на Асен Василев и Делян Добрев са били като политически лица, които са били в ролята на управляващ и опозиция, която предполагала "изострен тон". Тонът освен това бил обоснован заради установените констатации за непрозрачни, необичайни и необясними действия от страна на правителството.

"В тази връзка съдът взема предвид обстоятелството, че всички изказвания на ответника са отправени към действия на ищеца в качеството му на министър и вицепремиер в кабинета "Петков", време, в което двете политически партии, чиито членове са страните, са били в отношения управляващи – опозиция.

Тези отношения сами по себе си предполагат конфронтации за позиции и изострен тон.

Последният, съдът намира за обоснован и предвид множеството установени констатации за непрозрачни, необичайни и необясними действия от страна на правителството, чийто представители са отказали да бъдат изслушани, включително и ищеца, макар изрично поканени", пише в решението.

Според съдията по делото Добрев е разполагал с официална и общодостъпна информация като депутат и гражданин и е формирал въпроси към Василев.

"Дори от отправените остри критики Василев да се е почувствал засегнат и да е претърпял вреди, то той дължи да понесе тези вреди в качеството си на публична личност, без отговорността за тях да възниква за ответника", мотивира се още съдът защо отхвърля иска.

Съдът има и други интересни заключения. Например по отношение на използвани от Добрев изрази като „някой да му сложи усмирителна риза“ и вземането на „тлъсти комисионни“. Тъй като ставало въпрос за проблеми от националната сигурност

"Това, според съда, оправдава продължилото от ответника дори още по-настойчивото търсене на отговори, дори в нарушение на добрия тон и конструктивната критика, което се открива в използваните от него изрази „някой да му сложи усмирителна риза“ и вземането на „тлъсти комисионни“.

Но този остър тон, съдът не намира за изолирана проява, ограничена едиствено до поведението на ответника, а този тон се наложи като правило в последните няколко парламента, както е и публично известно и който тон беше обект на не една и две новинарски емисии и медиийни коментари – той беше използван и от страна на ищеца и неговата парламентарна група и от ответника и неговата парламентарна група, а и от представители на останалите парламентарни групи.

Ето защо, поначало съдът намира, че по делото не се установяват обстоятелства, които да излизат извън въприетия от страните по делото маниер на общуване като народни представители и за които обстоятелства ищецът еднозначно да е доказал, че са изключение от използваните изразни средства, възприети като правило за търпими. Изводът на съда се покрепя и от поведението на депутатите в пленарната зала, на които ответникът казал да си вдигнат ръката тези, които вярват, че ищецът не е взел комисионни и само един депутат вдигнал ръка, т.е. всички са възприели поставения въпрос единствено като израз на парламентарна риторика", пише още в решението.

Василев е осъден да заплати на Добрев сумата от 18 000лв с ДДС за съдебни разноски пред настоящата инстнация

Решението не е окончателно, то може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.