Много художници, фотографи и други артисти, които от години се насочват към Instagram, за да споделят портфолиото си с цел печелене на популярност, сега съобщават, че напускат платформата.

Причината е, че искат да попречат на компанията майка на приложението - Meta - да използва изкуството им за обучение на моделите ѝ за изкуствен интелект. Това пише "Вашингтон пост" в статия за актуалния проблем.

Немалко от творците съобщават, че се местят в Cara - апликация за портфолиото на артисти, която забранява обучението на ИИ и публикациите, създадени чрез него.

Потребителите са разстроени, тъй като мениджър от Meta обяви още през май, че компанията смята публичните постове в Instagram за част от данните си за обучение на ИИ. Няколко седмици по-късно тя уведоми потребителите в Европа, че постовете им ще се използват с тази цел от 26 юни.

Не съществува начин за отказ от това, въпреки че на някои места - като например в Европейския съюз - хората могат да оспорват кога Мета може да използва личните им данни.  

Напрежението между създателите на онлайн съдържание и компаниите за изкуствен интелект нараства. В момента почти всичко, публикувано публично в интернет, се смята за допустимо за обучението на ИИ.

А крайният продукт има потенциала да замени самите хора, създали данните за обучение, включително авторите, музикантите и визуалните артисти, коментира американският всекидневник. 

Основателят на Cara Джингна Жан споделя, че потребителите на приложението са нараснали от около 40 000 до 650 000 през последната седмица.

Представители на творческите среди и компании като Джордж Р.Р. Мартин и „Ню Йорк Таймс“ са подали множество съдебни искове срещу компании за изкуствен интелект, като Google и Stability AI.

Бен Жао, професор по компютърни науки в Чикагския университет, споделя, че е свидетел как множество приложения привличат потребителите с обещания, които не изпълняват. Някои платформи, предназначени за артисти, вече са се превърнали във „ферми за изкуствен интелект“, коментира той пред "Вашингтон пост".