Според българите здравеопазването трябва да е основен приоритет на всяко управление.

“Продължаваме Промяната - Демократична България” споделя това и вече показа, че има решения за сектор здравеопазване. За важните приоритети в сектора днес здравните експерти от коалицията, заедно с Кирил Петков, разговаряха с представители на лекарския и зъболекарския съюз, фарма индустрията, Националната пациентска организация и други.

Росица Пандова, депутат и кандидат на ПП-ДБ в 24-и МИР в София представи 14 постижения в здравеопазването в последните 3 години. Сред тях това, че над 600 000 души в цяла България имат вече безплатни или по-евтини лекарства за сърдечно съдови заболявания, значително се увеличиха направленията.

Осигурени бяха и жизненоважни консумативи и регулации за хората с диабет и основно за деца. За пръв път в България заработи и спешна медицинска помощ по въздух - първият хеликоптер вече спаси човешки живот преди броени дни. 

Силна подкрепа за хората, страдащи от най-масовите заболявания в страната с възможност за още безплатни лекарства, както и неколкократно намаление от доплащанията на пациентите за медицински изделия и консумативи чрез финансирането им през клиничните пътеки. Това са акцентите в обновената програма на ПП-ДБ, представени на събитието от доц. д-р Васил Пандов - народен представител и кандидат в 24-и МИР в София.

“Продължаваме да работим минималните заплати на медицинските специалисти да станат най-малко 80% от средната работна заплата, а стартовата заплата за млад лекар да е равна на средната за страната”, добави Пандов. 

Кирил Петков обърна внимание на факта, че около 80% от българите не са доволни от здравеопазването в България.

“Тъжната новината обаче е, че докато 8 от 10 човека се оплакват и искат промяна, само 4 от 10 ще отидат да гласуват. И това е нашата задача днес - да убедим хората да стигнат до урните”, изтъкна Петков. 

Д-р Симидчиев допълни посланието за необходимостта от политическа предвидимост: 

“Изборите са лек за демокрацията, но в медицината ние знаем, че разликата между лек и отрова е в дозировката. Тази иморителна поредица от избори е токсична за България, защото изморява и обезверява хората. Кара ги да не искат вече да ходт до урните, а демокрацията зависи от това мнозинството да иде да гласува.”

В дискусията участва и д-р Таня Андреева, която разказа повече за случилото се с детската болница: 

“Началото на Националната детска болница реално беше поставено 2021 по времето на кабинета Петков - със спиране на порочния и невъзможен договор за дострояване на едно негодно скеле, инициирано от ГЕРБ. От 2018 до 2021 година за националната детска болница не се направи нищо. Сега за година и половина успяхме да постигнем решителен напредък - има избран терен, обществен съвет, изготвен е подробен анализ на нуждите от европейската инвестиционна банка и се работи по структура на болницата, а теренът вече се подготвя за строеж. Това всичко това да продължи, за което имаме нужда от мнозинство.”

Освен важните експертни въпроси, участниците в дискусията повдигнаха и няколко критични теми, свързани с частните интереси, които пречат на националните каузи в един от най-големите икономически сектори у нас, който е доминиран от държавата.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ