Около 15 000 души работят за организирането и провеждането на изборите за Европейски парламент в Литва, показват публични данни на интернет страницата на Централната избирателна комисия на страната. 

Това е общият брой на членовете на избирателните комисии в страната и чужбина, които са сформирани още през април, тъй като на 12 и 26 май в Литва се състояха първият и вторият тур на изборите за президент. 

От 4 до 6 юни литовските граждани имат възможност да гласуват предсрочно в специално разкрити секции, основно в сградите на общините по места. Проверка на БТА в най-голямата секция за предсрочно гласуване – тази в сградата на общината във Вилнюс – показа, че гласуването протича спокойно. 

Изборният ден започна в 07.00 ч. и приключва в 20.00 ч. 

За два дни 52 000 души са упражнили правото си глас. Предстои комисията да оповести данни за избирателната активност и за днешния трети ден от предсрочния вот. 

„От април до юни ние ще бъдем един от най-големите работодатели в Литва“, коментира пред местни медии председателят на изборната комисия Лина Петрониене.

По думите й три четвърти от бюджетните средства, разпределени за изборната администрация тази година, ще отидат за заплати на членовете на избирателните комисии. 

От комисията съобщават също, че в сравнение с 2019 г. през 2024 г. почасовите ставки, с които се формират възнагражденията на председателите и членовете на изборни комисии, са се увеличили два пъти. 

Според изборното законодателство на Литва избирателите могат да гласуват предварително във всичките 60 литовски общини, независимо от това къде са декларирали мястото си на пребиваване. Същинските избори за Европейски парламент ще се състоят на 9 юни. На тях се състезават общо 15 формации – 14 партии и една коалиция, а кандидатските листи съдържат общо 319 кандидати.

Според политически анализатори кампанията за европейските избори е вяла, тъй като е била засенчена от двата тура на президентския вот в страната, а у избирателите се забелязва натрупана умора. Из Вилнюс почти не се забелязват рекламни материали с предизборно съдържание, с изключение на няколко билборда в центъра на града и няколко спирки на градския транспорт. 

БТА