Макар че има Институт по психология на МВР, той си има твърде много работа, за да се занимава със състоянието на българския полицай. А темата периодично се повдига, когато стане някое "късо съединение".

"Къси" не е като да не стават - дори ако вземем само последната половин година. Като например това - петима полицаи блъскат вратите на колата, извличат и филмарски се мятат върху психически нестабилен старозагорец.

Факт по същество: да - той преди това действително им е изправил косите с автородео из целия град и дори леко е наранил един от патрула.

Но винаги има едно трагично "НО": тръшнатият на земята по очи има параноидна шизофрения, наднормено тегло, коронарни проблеми, странични заболявания. Умира.

Или друг случай: септември, един от най-обичаните от младежите молове на София. На всичкото отгоре нагоре от него започват баровски квартали като "Драгалевци" - идеално място да се разхождат мамини и таткови синчета и дъщерички. Банда от 3 голобради ромчета се е специализирала в грабежи - да дърпа раници, слушалки, ланци, каквото докопа.

Факт по същество: да, грабежът е тежко престъпление срещу личността и макар и заграбеното да е с ниска стойност, се преследва много по-строго от обикновена кражба, да кажем.

И трагичното "НО": по сигнал на чичко пазач, патрул влиза в следите на ромчетата след поредния им набег. Вече е късно след полунощ, дежурството тече от много часове и е тягостно. Пистолетът така "удря" единия - 18-годишен, че има входна рана в гърба и изходна през белия дроб. Ситуацията на момчето е била напълно несъвместима с живота.

Полицаят го подгонва, но понеже онзи се откъсва като по-добър спринтьор (ах, каква изненада) полицаят спира, заема позиция и стреля.

Допълнително, оказва се, че го е застрелял не със служебния (най-вероятно издухан "Макаров", който може само да "плюе" на 10 метра), а с личен пистолет. Боен. Зареден с бойни, а не стоп патрони... Който носи на дежурство. Защо?

Последният случай, който говори за катастрофална некомпетентност, истеричност и пълно отсъствие на подготовка, е от онзи ден от Плевен.

Факт по същество: да, неподчинението на полицейско разпореждане се наказва и го има в НК. Да, в много голяма степен младежите днес са "филмирани" от Тик-ток и леещата се бабаитщина и вместо да преценяват сериозността на ситуацията, възможно е да са се държали: "Ти знаеш ли аз кой съм".

И задължителното "НО": лекар, близък на поредното простреляно момче - 19-годишен студент, спомена, че то има една входна рана в гърба. В гърба!

Т. е., относно стрелящия, поне теоретично, има две хипотези - или е пълен изрод, който не може да контролира гнева и се е целил на месо (и съответно е напълно несъвместим с тази професия), или изобщо няма никаква представа какво прави с оръжието си и е стрелял "сватбарски". Освен това отново е стреляно с лично оръжие, от небрандирана кола, без обозначитени знаци, че е полицейска.

Но за това си има следствие.

Един приятел - между другото, полицай - казваше, че "две съвпадения вече означават една закономерност". В системата на МВР съвпаденията са много повече...

Като вземем дори само всеки масов протест - да, вярно отсреща често имаш татуирани до темето "неформални" лидери на агитки, обръгнали във всякакъв сорт улични войни и "трабълмейкърство". И това е факт по същество. "Но"-то е, че винаги накрая стават скандали, излъчват се потресаващи картини, които завършват с дела за непредизвикано полицейско насилие.

Според кадър от системата, както се проверява физическата годност, днес в МВР е не по-малко важно да има проверка за адаптивност. Правилната подготовка ще работи само адаптирана към актуалната среда за сигурност: как реагират хората на улицата, имаш ли речник да му обясниш каква проверка се извършва в момента, какви са му правата, какво се проверява, защо, умееш ли да деескалираш ситуацията и т. н.

Тази методика, по която младите хора се допускат дори още на входа в системата, е напълно остаряла, казват ни. Именно тя трябва да те спре, ако просто си гледал много клипове и на практика си един силно "филмиран" бабаит, навлякъл униформа и мислещ се за американски полицай.

После през годините, системата на реподбор на теория я има, но никой на практика не може да изхвърли човек от системата, поради сериозни подозрения - че, да кажем, след 10 или 15 г. работа е изпушил.

След всеки сакатлък министър и главен секретар говорят за обучение на състава. Но кой проверява МВР как си обучава състава? Както и за обучението по стрелба, което протича по следния начин - изготвят се протоколи, изписват се патрони, а полицаят не си е вадил оръжието от джоба.

Отделно - посочват ни и друг проблем - защо българското МВР стреля с армейски тип боеприпаси, каквито са тези на "Макаров"? А не със съвременни муниции със стопиращ ефект.

Така в крайна сметка имаме една лашкана насам-натам, истерясала, некомпетентно ръководена, политически "обяздвана" при всяка рулетка на властта система... Където е ужасно трудно да извадиш линия и да отмериш - докъде са злоумисълта, корупцията и нечистите намерения, и откъде започват откровената некадърност, некомпетентност, негативна селекция по пътя към върха... 

И като всяко друго заразено от партизанщина звено, при всяко сътресение министрите и главните секретари, които при встъпването винаги са се клели колко много са "на ваша страна" пред личния състав, веднага се снишават и оставят въпроса с давещите се на самите давещи се.

Разбира се, от такова поведение "в гръб" полицаите не стават нито по-спокойни и хладнокръвни, нито повече професионалисти. Напротив - гледат да си налягат парцалите, да дойде пенсия и да се свиват в храсталака - ако може, и със стоп-палка.

От поне 20 години не е новина, че заразени с непотизъм, изтикване на партийни кандидатури, безобразно връзкарство и въпиеща некомпетентност са всички организми и системи - така е и в администрацията, така е и в образованието, и в здравеопазването. Просто разликата е, че тук те прострелват.