Единият от най-големите производители на компютърни процесори - AMD - обяви, че няма да поддържа Windows 10 със следващите си чипове. Причината - би излязло твърде скъпо и сложно новите AI процесори да се адаптират към остаряващата операционна система.

Това следва само месец, след като Microsoft представи новия Copilot+ - изкуствен интелект, вграден в Windows, който обаче изисква отделен неврален чип, способен на 50 трилиона операция в секунда. AMD и Intel, гиганти в индустрията, веднага се заеха да създадат подобни чипове.

Те вече са налице - Ryzen AI 9 HX 370 и Ryzen AI 9 365 ще се появят в лаптопи съвсем скоро. Но няма да поддържат Windows 10, който излезе преди 8 години и е последната версия на операционната система, която поддържа 32-битови компютри.

Досега Microsoft планираше да поддържа Windows 10 of 2025 г. - и на хартия това ще остане така, но AI революцията ще избута стария софтуер много по-бързо от предшествениците му. Старият Windows 7 например бе поддържан над 11 години.

Каква е ползата от Copilot+? Новият AI инструмент на Microsoft има способности, сравними с тези на Chat GPT4 - може да генерира и обобщава текст, да създава изображения, да обработва информация. Но за разлика от чатбота не изисква връзка с интернет - стига компютърът да е "въоръжен" с новите AI чипове.