България има нужда от стабилност, от добро управление и се надявам с всеки наш глас да допринесем за това. Това каза вицепрезидентката Илияна Йотова пред журналисти в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, съобщи БТА.

От думите ѝ стана ясно, че в президентството са очаквали да получат информация кои партии са опитвали да купуват гласове, но такава не достигнала до тях.

„Многобройни бяха публикациите за опити за купени гласове, макар че аз очаквах да науча в полза на коя партия са били тези опити. Такава информация до нас поне не пристигна. Предполагам, че и вие медиите нямате особена информация по въпроса. Всичко ще се реши в неделя“, каза Илияна Йотова.

Тя добави, че ще даде в понеделник оценка за това дали служебното правителство се е справило с организацията на изборите, защото трябва да види как ще премине изборният ден.

Нека да си припомним конституционния текст, че цялата власт произтича от народа. Искам да го припомня и на тези, които ни принуждават по всякакъв начин да го забравим, както и да се обърна към всички граждани - важно е на тези избори да се гласува. Не смятам, че всичко е предопределено, каза още вицепрезидентът.

Очаквам, че тази грешка в София ще бъде бързо поправена, тъй като всички добре знаем колко крехко е доверието в машинния вот и въобще в изборния процес, така че се надявам и Централната избирателна комисия да си свърши работата, както и Столичната община, коментира Йотова по повод наличието на стари ролки в София.

Столична община има пълна готовност да изпълни указанията от писмо на Централната избирателна комисия за унищожаване на неизползваните остатъци от ролки хартия за машинно гласуване. Те са част от изборните книжа от местните избори през ноември и се намират в защитените запечатани помещения, се казва в позиция на Столичната община, изпратена по-рано до медиите.

Като екстравагантен ход определи Йотова казаното от служебния премиер Димитър Главчев, че ако няма редовно правителство, ще се обърне към парламента да определи представител за Срещата на върха на НАТО, която е в средата на юли във Вашингтон, САЩ.

Прокуратурата на Република България разпространи обобщена информация за нарушения и престъпления, свързани с предстоящите избори.

От началото на предизборната кампания до 14:00 ч. на 7 юни 2024 г. са образувани 295 преписки и 85 досъдебни производства във връзка с нарушения на политическите права на гражданите, свързани с изборите за Европейски парламент и за 50-о Народно събрание, които ще се проведат на 9 юни.

По апелативни райони съответните производства са разпределени както следва: АП-София - 29, АП-Бургас - 26, АП-Пловдив - 3, АП-Варна - 20, АП-Велико Търново - 7.

Във Върховна прокуратура функционира дежурно звено от прокурори и служители, което обобщава постъпващата от прокуратурите в цялата страна информация. Граждани и организации могат да подават сигнали на електронните адреси на съответните прокуратури в страната, които са публикувани и на интернет страницата на ПРБ - https://prb.bg/bg/kontakti/ukazatel-na-prokuraturite.

Продължава да функционира и Националното междуведомствено звено, което координира дейността на ПРБ, МВР и ДАНС за осигуряване на бърза и адекватна реакция за противодействие на престъпленията, свързани с изборния процес и законосъобразното провеждане на изборите за Европейския парламент и за Народно събрание, посочват от прокуратурата.