В изборния ден МВР е получило най-много сигнали за нарушения, включително за купуване на гласове, от Благоевград. Това се разбра от думите на служебния (и бивш редовен) министър Калин Стоянов в блиц интервю пред Нова тв. На въпроса дали министерството ще търси връзка между сигналите и мистериозната подмяна в последния момент на 500 членове на секционни комисии, Стоянов отговори: "евентуално".

По думите му защо се е наложила тази смяна първо трябва да каже Централната избирателна комисия.

Както стана известно по-рано, стотици членове на секциите в Благоевградско са отказали в последния момент да се явят на работа днес. Така се наложи спешната им подмяна до малките часове на нощта - с хора, които не са преминавали обучение. От Районната избирателна комисия излязоха с обяснението, че хората в последния момент се притеснили от големия обем от работа по изборите "2 в 1".

Същата бе съдбата и на избирателните райони Монтана и Хасково. Оказа се, че там над 30 на сто от състава на СИК-овете е трябвало да бъде сменен в последния момент. За разлика от Благоевград, в Хасково и Монтана те поголовно били заразени от митична болест.

От началото на кампанията до момента в МВР са постъпили 583 сигнала, сред тях и за купуване на гласове, както и за нарушаване на изборното законодателство, отчете Стоянов. Най-много сигнали са подадени в Бургас, Варна и София. Само днес са подадени 180 сигнала - най-много от Благоевград, СДВР и Монтана. Голяма част обаче не са били потвърдени.

И днес Калин Стоянов посочи, че "почти" всички политически формации купуват гласове. Той не назова кои са уличените от МВР в това престъпление и кои не са.

Стоянов даде положителна оценка за работата на министерството.

"Надявам се, че през следващите дни няма да чуем лидери на политически партии, които ще аргументират своите резултати с МВР", заяви още той.