„Категорично съм уверена в успеха си що се отнася до кандидатурата ми за втори мандат.“

Така отговори на журналистически въпрос председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в нощта след европейските излори.

Тя е водещ кандидат на Европейската народна партия (ЕНП), която остана първа сила в парламента. Обикновено кандидатите на победителите оглавяват Европейската комисия.

Фон дер Лайен призова втората и третата партия в ЕП – социалистите и либералите от „Обнови Европа“ (ОЕ) да създадат заедно голяма проевропейска платформа.

Но тя не спомена „Зелените“/Европейски свободен алианс (ЕСА), които бяха част от проевропейското мнозинство в предишния Европейски парламент.

„Първата фаза ще бъде да постигнем контакт, за да изградим платформа, която направихме за тези 5 години. Затова съм готова да установя контакти със социалистите и либералите. Нека първо видим какво ще направим с тях, после със следващите“, каза тя.

Фон дер Лайен изтъкна, че сили отвън и отвътре се опитват да дестабилизират нашите общества и да отслабят Европа. И се зарече, че „никога няма да допуснем това“.

„Ние сме най-силната партия. Ние сме котва на стабилността“, каза председателят на ЕК.

Тя увери, че още от утре започва комуникацията с ОЕ и Прогресивния алианс на социалистите и демократите (СиД).

Специално за Клуб Z Манфред Вебер - председателят на групата на ЕНП, първата политическа сила в Европейския парламент - заяви следното:

„ЕНП е основател на днешна Европа. Бащите на Европа са Конрад Аденауер, Робер Шуман, Алчиде де Гаспери. И затова сме в първите редици на защитниците на Европа от тези, които искат да я разрушат, срещу растящия национализъм.“

Той обаче не пожела да отговори на нашия въпрос дали според него е възможна нова крайно дясна политическа група в ЕП с участието на „Алтернатива за Германия“ (АзГ) и българската „Възраждане“. Двете партии вкараха общо 19 евродепутати.

„Вярваме, че само заедно ще постигнем необходимите резултати за нашите граждани. Потвърждаваме нашия подход, защото спечелихме изборите. ЕНП е единствената партия в центъра, която увеличава депутатите си. Това изключително много ни мотивира да запазим нашия подход за разрешаването на проблемите, защото това е най-добрият начин за борба срещу екстремизма и популизма“, допълни Вебер.

„Приканвам всички да проявят респект към демокрацията, което значи респект от изборния резултат, и Урсула фон дер Лайен да бъде следващият председател на Европейската комисия“, завърши той.

Португалецът Педру Маркеш от групата на социалистите поздрави за победата ЕНП и Урсула фон дер Лайен. Той бе категоричен, че социалистите ще подкрепят Фон дер Лайен само при условие, че тя не се коалира с крайно десните групи „Идентичност и демокрация“ (ИД) и Европейски консерватори и реформисти (ЕКР).

Белгийката Асита Канко от ЕКР обаче припомни, че нейната група е работила много добре с ЕНП в предишния Европейски парламент. Занапред всичко ще зависи от политическата програма на първата политическа сила.

Искра Михайлова от ОЕ обеща либералите да обогатят програмата на проевропейското мнозинство с експертни познания и свои собствени решения. Що се отнася до сътрудничеството с другите партии, това ще се реши след конституирането на либералната група през втората половина на месеца.