Безсънна нощ, огромен процент сгрешени протоколи, припаднали и "пленени" членове на секционни комисии, които трябва да участват и в организацията на националното външно оценяване по БЕЛ за 10-и клас днес.

Така изглежда картината от броенето на бюлетините, разказана от БНТ от различни точки на страната

В Пловдив при 85% от протоколите са открити грешки, което доведе и до забавяне при обработката.

Под 15 процента са тези, които нямат никакви забележки.

С два часа закъснение започна снощи приемането на изборните книжа в София. Причината - двойният вот, който е затруднил членовете на секционните избирателни комисии. В зала "Арена София" се образуваха опашки от чакащи членове на СИК. Утрото не е добро за хората, на които им остават още часове тук в зала "Арена-София". Заради многото цифри, двойния вот, процесът очаквано върви доста по-бавно, и то при тази ниска избирателна активност.

"Почти всеки протокол е грешен", заяви Полина Витанова - РИК София.

Тя подчерта, че поради тази причина не се въвеждат отново всички числа, но пак отново се въвеждат сгрешените, което отнема време и затруднява процеса на обработка на протоколите.

Витанова посочи, че процесът допълнително е бил затруднен и от проблемите с машините, както и от липсата на добра организация.

Имало е и инцидент в "Асикс Арена" - мъж над 60-годишна възраст е колабирал и е откаран в болница. Инцидентът е станал към 5 часа тази сутрин.

Бавно върви приемането и обработването на протоколи и в Кърджали. Процесът върви три пъти по-бавно от предходни избори - обработени са едва 15% от протоколите към 1,30 часа на 10 юни.

Прогнозите са, че обработката в областта ще приключи около 22 часа вечерта, но според някои хора и това е твърде оптимистично. Един от вероятните проблеми ще бъде с присъствието на част от членовете на СИК, които са учители. Оказва се, че много учители са влезли в СИК, а те трябва да са на работните си места в 11 часа тази сутрин заради предстоящото национално външно оценяване за 10 клас.

Доста грешки се отчитат в протоколите - основно с отбелязването на преференции. В част от протоколите не е отбелязано колко от гласовете за дадена партия са без преференция.

Един от секционните членове е припаднал и е било необходимо да се извика лекарски екип.

Дълга и тежка нощ след изборния ден и в Монтана. През нощта се е наложило да се вика лекар, тъй като на член на секционна комисия му е прилошало.

И Мартин Конов - зам.-председател на РИК отчете чести грешки с преференциите. Определи ги като незначителни.

По отношение на сменените 300 души в секционните комисии предизборно Конов каза, че това не е оказало влияние върху работата на комисиите.

В Хасково председателят районната комисия Добромир Якимов също отчете, че процесът върви бавно поради многото грешки в протоколите и големия обем от работа. Четири секции са отворили наново чувалите за повторно броене. Там изобщо не може да се установи какъв е бил вотът на избирателите.

Пред БНТ членове на секции коментираха, че средно за предаване се чака по над 6 часа. Неработещи принтери са забавили допълнително членовете на СИК.

За неизправна техника за отпечатване сигнализират от много комисии в региона.

"Тези близо 500 смени, които направихме в предизборния ден оказват своето влияние и към настоящия момент поне 15% от секционните протоколи, които бяхме обработили бяха сгрешени" - отчитат и от РИК Благоевград.

Както Клуб Z писа, там в последния момент бяха сменени 500 членове на СИК, което се предвиждаше да доведе до голям брой грешки заради необучените заместници. (Стотици бяха сменени и в Хасково, и в Монтана).

Погнозата на районната комисия е, че около 15-16 часа ще са необходими, за да бъдат обработени всички гласове.

Още около 200 протокола трябва да бъдат обработени във Велико Търново. Към тази сутрин продължават да пристигат протоколи.