САЩ обявиха, че са поискали гласуване в Съвета за сигурност на ООН по проекторезолюцията им, призоваваща Израел и палестинското движение „Хамас“ да приложат „без забавяне“ предложеното споразумение за примирие в Газа, но без да обявят конкретна дата на вота, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

Според добре осведомени дипломатически източници, гласуването е планирано за днес, но това все още не е потвърдено от южнокорейското председателство на Съвета.

„Днес САЩ призоваха Съвета за сигурност да подложи на гласуване американската проекторезолюция, подкрепяща представеното предложение“, заяви говорителят на американското представителство в ООН Нейт Еванс.

„Членовете на Съвета не могат да си позволят да пропуснат възможността и трябва единодушно да подкрепят споразумението“, заяви той, докато САЩ, съюзници на Израел, бяха критикувани от мнозина заради блокирането на няколко предишни резолюции, призоваващи за примирие в Газа. 

Американският президент Джо Байдън разкри в края на миналия месец план, предвиждащ три фази от по около 40 дни всяка, който да доведе от временно примирие до траен мир в Газа. 

Американската страна ясно поставя на „Хамас“ основната отговорност при приемането на плана, както се подчертава в проекторезолюцията. 

В третата версия на текста, разпространена вчера сред страните членки, видяна от АФП, се уверява, че планът е приет от Израел. 

В документа „Хамас“ се призовава да приеме плана, а след това с Израел „напълно да приложат условията му без забавяне и условия“. 

Като реакция на исканията от някои страни членки след началото на преговорите преди седмица, в текста се уточнява съдържанието на плана.

Ако първата фаза - „незабавно и пълно“ примирие, освобождаване на израелските заложници от „Хамас“ и размяната им срещу палестински затворници, оттегляне на израелските въоръжени сили от „жилищните райони на Газа“ и навлизане на хуманитарна помощ в нея – продължи повече от шест седмици, примирието ще се поддържа „стига преговорите да продължат“. 

Според дипломатически източници няколко членове на Съвета за сигурност са се отнесли резервирано към двете предишни версии на американския текст, особено Алжир, която представлява арабската група, и Русия, която има правото на вето в Съвета за сигурност на ООН. 

АФП отбелязва, че от безпрецедентната атака на „Хамас“ от 7 октомври срещу Израел и последвалия отговор в Газа Съветът за сигурност не може да постигне единодушие.