Въпреки че България е на проевропейска позиция, последиците от поредните предсрочни парламентарни и европейските избори могат да застрашат съдебните реформи и външната политика.

Това става ясно от коментара на Мария Симеонова – председател на Европейския съвет за външна политика (ЕСВП) – София.

„Макар България да поддържа проевропейската си позиция, връщането към статуквото може да застраши извършващите се реформи в сферата на върховенството на закона. Това опасение се разширява и към външната политика. Докато  победителят на изборите – партия ГЕРБ, подкрепя европейската геополитическа визия, остават въпросителните около надеждността на нейните действия. Може да видим по-скоро връщане към опортюнистична външн политика, отколкото истински усилия за засилване на ролята на България по източния фланг на НАТО и в напредъка на разширяването на ЕС“, смята Симеонова.

Според експерта европейският вот у нас е бил сериозно повлиян от шестите поред предсрочни парламентарни избори, състояли се същия ден. Рекордно ниското участие навреди на проевропейската и прореформаторска коалиция ПП-ДБ, много от чиито привърженици не гласуваха, докато националистите имаха малък подем. За първи път участието в европейските бе малко над това в националните избори, което показва умора от излори и по-високо доверие в европейските институции.

Големият победител и на двете гласувания е партията ГЕРБ, която е част от Европейската народна партия (ЕНП). Разликата между ГЕРБ и втората политическа сила е най-голямата в цялата поредице от предсрочни избори. ЕНП поддържа водещата си позиция в България, а резултатите от националните избори отварят възможността за коалиционно правителство начело с ГЕРБ. Най-вероятният им партньор е либералното ДПС, чийто съпредседател Делян Пеевски е санкциониран от САЩ и Великобритания за предполагаема корупция.