Четирима инструктори от американски колежи, преподаващи в Китай, са били намушкани в парк в град Дзилин, Североизточен Китай, предаде Си Ен Ен.  

Подробности за степента на нараняванията на нападнатите и дали атаката е била целенасочена или произволна, не са ясни.

Конгресменът на щатското законодателно събрание на Айова Адам Забнър потвърди пред американски медии, че брат му Дейвид Забнър е бил "ранен в ръката по време на нападение с нож, докато посещаваше храм в град Дзилин, Китай" и е приет в болница.

"Говорих с Дейвид преди няколко минути, той се възстановява от раните си и се чувства добре. Семейството ми е много благодарно, че Дейвид оцеля при тази атака", добави Адам Забнър.

В социалните мрежи се появи видео, предполагаемо заснето след атаката, на което се виждат ранени хора, лежащи на земята в парк.

Няма изявления относно инцидента от китайските власти или репортажи в местни медии. Губернаторката на Айова Ким Рейнолдс написа в X, че е в контакт с Държавния департамент на САЩ заради "ужасяващата" атака.

Пекин и Вашингтон се стремят да поддържат обмена на хора, за да предотвратят влошаването на двустранните си отношения. Китайският лидер Си Цзинпин постави за цел да приеме 50 000 млади американци в Китай през следващите пет години, но китайски дипломати твърдят, че Държавния департамент на САЩ разубеждава много американци да пътуват към комунистическата страна. 

Към днешната дата по-малко от 900 американски студенти са в Китай. За сравнение - броят на китайските студенти в Америка е над 290 000, според данни от САЩ.