Основният проблем на изборния процес идва от изключително сложния протокол и неговото попълване, коментираха експерти в ефира на Нова тв днес.

На този вот за пореден път видяхме изключително много грешки - над 80% сгрешени протоколи, и това при рекордно ниската около 30% избирателна активност.

"Първо, изборите бяха две в едно. Това на фона на ниската избирателна активност създаде известни затруднения, представете си какво щеше да бъде, ако бяха гласували още 500 хил. избиратели?

За мен най-големият проблем остава обучението на членовете на СИК", отбеляза Цветелина Пенева от Обществения съвет към ЦИК.

Според нея те "просто не могат да се научат", а и партиите не изпращат качествени хора в секционните комисии.

"Решението може да е само едно - след като не може да се отиде към професионално назначение на членовете на секционни комиси, поне един човек - секретарят на секционната комисия - да бъде професионално избран, да не бъде партийна номинация", предлага тя.

Този професионално избран и обучен секретар да бъде отговорен за попълването на протокола, което е "препъникамъкът" на проблемите при отчитането на резултатите, смята Пенева. Според нея трябва да се изисква и минимум средно образование за членовете на СИК - "не е достатъчно човек само да знае български, както видяхме".

Самият протокол също е много сложен, смята експертът по изборни системи Даниел Стефанов.

"Това е един супер усложнен процес. Протокола - бих каза - средноинтелигентен човек, ако го прочете веднъж, няма да разбере нищо. Трябва да инвестираш значително време, за да го разбереш", отбеляза той.

"Говори се много пъти, че този протокол трябва да се олекоти. Една голяма част от нещата в него могат да бъдат олекотени."

На въпрос защо това не се прави, Стефанов заяви, че не иска да влиза в спорове с Централната избирателна комисия, която решава как да изглежда протоколът.

Пенева допълни, че задължително ще са нужни и промени в Изборния кодекс.

Системата ни на броене е остаряла, а изборите са се променили, добави Стефанов.

"91-ва ползвахме цветни бюлетини, определянето на валидността е много по-просто. Само това правеха комисиите. В момента има сложна бюлетина, интегрална бюлетина. Има преференциален вот, видеонаблюдение, машини. А начинът, по който се набират и обучават тези хора, е един и същ - през 2024 година и през 1991-ва."