Преминалите избори за Народно събрание и Европейски парламент тежко удариха водещите политически сили, включително и победителите от ГЕРБ. Ниската избирателна активност отне десетки хиляди гласове от всички досегашни парламентарни формации без ДПС и ИТН, които леко увеличиха вота си.

Изборите на 9 юни обаче поразиха тежко и амбициозни нови политически проекти, показва преглед на резултатите.

Какво сочат числата?

Отстраненият предсрочно през 2023 г. с гръм и трясък бивш главен прокурор Иван Гешев и неговият „Граждански блок“ потърсиха подкрепа от народа уж за да изчистят „политическия боклук“. Той обаче, разбираемо, не им повярва. Само 3003 души пуснаха гласа си за Гешев и компания, което се равнява на едва 0.14%. „Граждански блок“ е на 23-а позиция от 31 участници в изборите.

Тежък провал търпят и част от отцепниците от „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ).

Бившите депутати от ПП Иван Христанов и Иван Манев създадоха своя партия – „Единение“, в опит да бъдат алтернатива на Кирил Петков и Асен Василев. И тя обаче стигна до задънена улица. „Единение“ е взела едва 5206 гласа, или 0.24%.

„Зелено движение“ се отцепи от ПП-ДБ дни преди началото на предизборната кампания. Партията реши да се яви самостоятелно на вота, но получи само 9333 гласа – 0.43%.

Относителен успех имаше единствено Радостин Василев. Той се прочу с направения и разпространен запис от онлайн сбирка на Националния съвет на „Продължаваме промяната“. След вероломния си акт Василев напусна парламентарната група на ПП-ДБ и създаде своя формация – МЕЧ. Макар че не прескочи бариерата за влизане в парламента, той получи 63 988 гласа, което се равнява на 2.98%. Така МЕЧ ще получава държавна субсидия. Това е не толкова лош старт и дава повод за оптимизъм за успешно развитие при определено стечение на обстоятелствата.

Голям провал обаче претърпя партията на бившия служебен премиер Стефан Янев „Български възход“. На предните парламентарни избори през 2023 г. тя получи над 77 хиляди гласа (близо 3,1%). Сега тя пада на 12 320 гласа – 0.57%, губи субсидията си и вероятно върви към залез.

Двамата от „Отровното трио“ Николай Хаджигенов и Арман Бабикян на тези избори решиха да си пробват късмета с партията на Мария Капон, която бе преименувана на „Ние идваме“. Бунтарите от протестите през 2020 г. станаха депутати през 2021-а. Сега обаче катастрофираха – 5939 гласа, т.е. 0.28%.

Провал беляза и три от формациите, на които социолози даваха шанс да влязат в парламента. Хитът от кметските избори в София м.г. Ваня Григорова се яви в коалиция с Мая Манолова под името „Солидарна България“. Тя обаче разочарова – 31 472 гласа, или само 1.47%, доста под бариерата от 4%.

Претенциозната „Синя България“ около Петър Москов също се провали с 33 607 гласа и 1,56%.

След „Българско лято“ Васил Божков направи нов опит за пробив в политиката – този път през коалиция „Център“. Въпреки сравнително солидната кампания обаче и той не изненада със силен резултат. Получи само 1.19% - 25 667 гласа.

Сред по-известните лузъри при малките е и коалиция „Левицата“. На предния парламентарен вот тя получи 56 481 гласа (2.23%). Сега се срина до 15 177 избиратели (0.71%).

Всички горни се провалиха в опитите си да получат доверието на гражданите, за да бъдат алтернатива на статуквото.

За сметка на тях до Народното събрание изненадващо се добра партия „Величие“, която никоя социологическа агенция не вкарваше в сметките. Тя „избухна“ с близо 100 хил. гласа и 4.65% и ще излъчи 13 депутати.