Двама служители на Националната служба за охрана са пострадали при безумни занятия по стрелба с дългоцевно оръжие в с. Столник. Това довериха източници на Клуб Z - официално съобщение първоначално липсваше.

Единият потърпевш има осколка от куршум във врата, съвсем близо до артерия, другият - в коляното и вече е претърпял операция в болница "Лозенец".

Става въпрос за регулярни стрелби, на които т. нар. охранителен състав ходи два пъти годишно. Там се упражняват с дългоцевно оръжие (автомати, карабини и пр.), с презумпцията, че ако някога им се връчи такова, трябва да умеят да боравят с него. Самата служба има стрелбище само за пистолети и затова 2 пъти годишно се ползва въпросната база в Столник.

Такава планова е била и въпросната стрелба. Тепърва обаче ще се изяснява кой е разпоредил задачата - да се стреля отблизо, без прикритие по обекти от стомана (наречени щитове). 

Тогава куршумът се пръска при рикошета и хвърчат - на практика шрапнели, като от снаряд. Именно те са поразили двамата служители, като по наши данни е имало и други по-леки инциденти, свързани с попадане в дрехите.

Трябвало е, като се прави такова нещо с близка стрелба, мишената да е мека – слага се картон или нещо подобно, за да може проектилът да мине през нея, обясниха ни експерти (което, като се замислиш - не е далеч от ума, б.р.).

И двамата пострадали са относително млади хора, но имат стаж в службата - не са "новобранци".

Във Военно-окръжна прокуратура вече има образувана проверка.

Клуб Z отправя запитване до НСО за въпросния инцидент.

Последната случка със служители на държавната охрана, бе когато автомобил, возещ Кирил Петков, катастрофира при Аксаково и загина човекът от отсрещната кола - излязъл на главния път въпреки знак "Стоп". Тогава обаче президентът Румен Радев пламенно защити ръководството на НСО - оставки не последваха.

След като им отправихме запитване по мейл и телефон, от НСО в ранния следобед пуснаха официално съобщение 

Ето и текста му:

В отговор на медийни запитвания, Националната служба за охрана (НСО) информира, че на 10 юни 2024 г., понеделник, по време на практически занятия по стрелкова подготовка на стрелбищен полигон „Столник“-МВР, провеждани с картечен пистолет и с полуавтоматични пистолети, осколки от обвивката на куршуми след рикошет нараняват леко двама служители на НСО.

Повърхностните рани са обработени на място. Един от служителите е изпратен за преглед в болнично заведение, където му е направена лека операция в областта на дясно коляно. Състоянието му е добро.  

Занятията се осъществени след провеждане на задължителен инструктаж на служителите и при пълно спазване на Правилата за безопасност, като след инцидента работната дистанция на стрелбата е увеличена от 17 м (при изисквана минимална дистанция от 7 м) на 25 метра.

Националната служба за охрана подчертава, че при условия, близки до реалните, сходни упражнения от същата дистанция, със същите образци оръжия и по същите метални мишени на полигона са провеждани ежегодно и в предходни години подобни инциденти не са констатирани.

Със заповед на началника на Националната служба за охрана е възложена вътрешна проверка по случая. Към днешна дата с друга заповед учебните занятия са прекратени.

Цялата документация по възложената проверка ще бъде предоставена по компетентност на Военно-окръжна прокуратура-София.