Президентът Румен Радев обяви, че няма да сменя ръководството на Националната служба за охрана, след тежката катастрофа с кола на НСО вчера на входа на град Аксаково, при която загина шофьорът на другия автомобил, а спътничката му е в болница в сериозно състояние. В превозното средство, управлявано от шофьор на службата за охрана, беше съпредседателят на ПП Кирил Петков. От полицията съобщиха, че другата кола е отнела предимството.

Радев, който от месеци отхвърля всяка възможност за промени в управлението на НСО и брани последователно ръководството ѝ, се обоснова в петък, че не вижда основание за кадрова смяна. Като се аргументира така:

"Инциденти е имало през всички години, откакто я е имало Националната служба за охрана, и то по-тежки. Не намирам основания към момента заради този инцидент да има промени."

Той не обясни какво има предвид под "по-тежки инциденти" от сегашната ситуация, завършила със смъртен случай.

"Нека всички компетентни органи да установят реалните причини", добави той. Както и че никога не е казвал на шофьорите си да карат по-бързо, те били професионалисти.

"Законът за движение по пътищата трябва да се спазва, защото той е "написан с кръв". Особено трябва да се спазва от политиците, които трябва да дават пример за спазване на закона и в политиката, и в живота, и по пътищата", каза още Радев.

Националната служба за охрана обаче през годините неведнъж е ставала обект на сериозни критики за начина и скоростта, с която се движат автомобилите ѝ.

През 2019 г. пътен инцидент с автомобил на НСО претърпява тогавашният председател на Народното събрание Цвета Караянчева. Катастрофата става на главния път Силистра - Шумен. Тогава Караянчева е със счупена ключица на рамото. След преглед в шуменската болница е транспортирана с хеликоптер в т. нар. правителствена болница в София. Мъж и дете, пътували в другата кола, след преглед са освободени.

На 13 декември 2019 г. прокуратурата започва разследване във връзка с инцидент, при който кола на НСО блъска 14-годишно дете в София. Инцидентът става столичния бул. "Драган Цанков". Детето е настанено с опасност за живота в лечебно заведение и претърпя операция. Дни по-късно състоянието му се стабилизира.

През 2022 г. лекар и шофьор от службата са ранени при друг инцидент с кортежа на президента Румен Радев при влизане в Пловдив.

През 2022 г. шофьор от НСО е заснет да изпреварва шофьори в ограниченото с колчета платно на Кресненското дефиле.

Статистиката показва, че между 2010 и 2019 г. е имало шест инцидента с коли на Националната служба за охрана.

От ПП-ДБ последователно настояваха за реформи в службите, включително и в НСО , като те бъдат "отнети" от президента Румен Радев и минат под шапката на Министерския съвет, но ГЕРБ и ДПС отказаха да подкрепят подобна промяна. 

През април пред Сашо Диков Кирил Петков се оплака, че е искал смяна на охраната си от службата, но това му било отказвано, както и че според него охраняващите го имали задача да го следят.