Джоуи Чеснът, шампион в ежегодното състезание по ядене на хотдог на Кони Айлънд в Ню Йорк, е изключен от тазгодишното събитие, защото спонсорира изцяло вегетариански франкфуртски вурст от друга марка, съобщи Ройтерс. 

Организацията „Мейджър Лийг Ийтинг“ (Major League Eating), която контролира шампионата по ядене на хотдог в Ню Йорк (Nathan's Famous Fourth of July Hot Dog Eating Contest) публикува изявление, в което се казва, че е „разочарована“ от решението на Чеснът да премине към друга конкурентна марка. В съобщението не се уточнява въпросната компания, а само се казва, че тя „продава хотдог на растителна основа“.

Вестник „Ню Йорк Пост“, който разпространи историята, съобщи, че 40-годишният Чеснът е постигнал споразумение да представлява компанията „Импосибъл Фудс“ (Impossible Foods), която наскоро представи хотдог, заместващ говеждото месо, направен от соев протеин и други растителни продукти. 

Наричайки Чеснът „американски герой“, организаторите на конкурса по яденe на хотдог казаха, че вече са направили всичко възможно, за да се съобразят с него. Те са се съгласили на такса за участие и са позволили на Чеснът да се състезава в друг шампионат за ядене на хотдог без марка на Деня на труда.

„Изглежда обаче, че Джоуи и мениджърите му са предпочели ново партньорство с друга марка хотдог пред дългогодишните ни отношения“, се казва в изявлението. „Надяваме се той да се върне, когато не представлява конкурентна компания.“ 

Чеснът, строителен инженер по професия, роден в Индиана, написа в собствено изявление в Екс, че е „изключително разочарован“, когато научава, че му е „забранено“ да участва в конкурса за ядене на хотдог в Ню Йорк след 19 години.

„За да изясним ситуацията, нямам договор нито с „Мейджър Лийг Итинг“, нито с шампионата по ядене на хотдог в Ню Йорк. От известно време те искат да променят правилата по отношение на други партньори, с които мога да работя“, пише той.

Миналата година, Чеснът изяде 62 хотдога за 10 минути. Това беше 16-ият му триумф в кариерата, но не успя да подобри световния си рекорд от 76, постигнат през 2021 г. 

Традиционното 10-минутно състезание е карнавално зрелище, което стартира през 1980 г. Тогава победителите в надпреварата за ядене на хотдог успяват да изядат само по девет франкфуртски вурста. За сравнение, Чеснът обикновено може да погълне девет наденички за по-малко от минута.

„За моите фенове - обичам ви и ви ценя“, пише той в Екс. „Бъдете сигурни, че скоро отново ще ме видите да ям!! Останете гладни!“