Елена Йончева все пак става евродепутат. ЦИК тази вечер взе решение, с което обяви резултатите от изборите за Европейски парламент (ЕП).

Йончева бе пета в листата на ДПС. Партията спечели три мандата. От Европарламента обаче са се отказали водачът на листата Джевдет Чакъров, който е съпредседател на ДПС, и третата Искра Михайлова.

Така евродепутати от формацията стават Илхан Кючюк, Танер Кабилов и Йончева, която досега бе в ЕП, но като представител на БСП.

Както стана ясно по-рано днес, от Европарламента се отказа и водачът на листата на ГЕРБ-СДС Росен Желязков. На негово място влиза шестият – Илия Лазаров, който е представител на СДС. Коалицията излъчи петима евродепутати. Другите са Андрей Ковачев, Андрей Новаков, Емил Радев и Ева Майдел. Те бяха и в досегашния ЕП.

„Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) излъчва трима евродепутати. При нея имаше сериозно пренареждане с преференции. Така в ЕП отиват първият в листата Никола Минчев, петият – Радан Кънев, който досега бе евродепутат от „Демократична България“ (ДБ), и рапърът Христо Иванов-Ицо Хазарта – той бе шести, но също получи голям брой лични предпочитания. Кънев и Хазарта изместват Стефан Тафров и Даниел Лорер, които бяха втори и трети в листата.

„Възраждане“ също изпраща трима представители в ЕП. Това са Станислав Стоянов, Петър Волгин, който получи рекорден брой преференции на тези избори, и Рада Лайкова.

БСП излъчва двама евродепутати. Това ще са Кристиан Вигенин и Цветелина Пенкова. Тук пак има разместване. Вторият в листата Румен Гечев е спечелил с около 300 преференции по-малко от третата Пенкова, научи Клуб Z. Така дамата ще е отново евродепутат, а Гечев отпада.

„Има такъв народ“ (ИТН) ще има един представител в ЕП. Това ще е Ивайло Вълчев.