Лидерите от Г-7 се събират в Италия на тридневна среща, в която се очаква да доминират темите за войните в Украйна и Газа, както и нарастващото напрежение в отношенията с Китай в сфери като търговията и сигурността, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Украинският президент Володимир Зеленски е поканен да участва в срещата на Г-7, която започва днес в курорта Борго Еняция на югоизток от град Бари в южната област Пулия.

Това може да бъде последната среща на върха на Г-7 за американския президент Джо Байдън. Тя ще се състои пет месеца преди той да се изправи срещу своя предшественик и настоящ съперник в напрегнатите президентски избори в САЩ - републиканеца Доналд Тръмп.

Европейските лидери също са подложени на вътрешнополитически натиск. Френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Олаф Шолц ще участват, след като крайнодесните партии постигнаха големи успехи на изборите за Европейски парламент миналия уикенд.

След 14-годишно управление на консерваторите във Великобритания се очаква министър-председателят Риши Сунак да претърпи съкрушително поражение от опозиционната Лейбъристка партия на парламентарните избори на 4 юли, посочва ДПА.

Украйна ще бъде на първо място в дневния ред на срещата на развитите индустриални демокрации в света: Великобритания, Канада, Франция, Германия, Италия, Япония и САЩ. Европейският съюз също участва.

Киев може да очаква да получи нов огромен пакет от помощи от Г-7 за отбраната си срещу Русия. Лидерите ще се споразумеят да финансират заем от 50 милиарда долара за Украйна с лихвите от замразени руски държавни активи. Голямата част от замразените активи, около 210 млрд. евро, се намира в Европейския съюз. Парите на Русия генерират милиарди приходи от лихви всяка година.

След месеци на преговори Байдън и Зеленски ще подпишат в рамките на срещата на върха на Г-7 и двустранно споразумение за сигурност между САЩ и Украйна, съобщиха от Белия дом.

Освен Зеленски на разговорите в Италия ще присъстват и лидерите на Турция, Бразилия и Индия. Папа Франциск ще бъде първият водач на Римокатолическата църква, който участва в среща на високо равнище на Г-7. Той е поканен да говори за опасностите, които поражда изкуствения интелект.

Сред другите теми са отношенията с Африка и миграцията.