Директорът на "Топлофикация София" инж. Александър Александров се оттегля от поста, съобщи той в позиция, разпратена до обществените медии. Оставката му идва седмица, след като общинските съветници от "Продължаваме промяната-Демократична България-Спаси София" публично го обвиниха в конфликт на интереси, предоставяйки и документи.

"Взех решението да се оттегля от поста изпълнителен директор на "Топлофикация София" ЕАД, тъй като не желая да бъда повод и обект на политически спекулации и манипулативни внушения, които уронват авторитета ми и целят да поставят под съмнение професионалната ми експертиза и етика", пише в позицията на Александър Александров.

На 6 юни съветникът Борис Бонев (СС) и други представители на групата на обединението в СОС, обявиха, че от началото на годината "Топлофикация" е възложила над 40 обществени поръчки на стойност 217 млн. лева. Множество от тях са спечелени от определени фирми, които впоследствие са превъзлагали дейността на фирми, собственост на жената до Александров - Светлана Пашалийска. 

Бонев даде и конкретен пример с договор за обществена поръчка на стойност 5 милиона лева. Дейността е по изпълнение на строително-монтажни работи на люлинска топломагистрала в район "Връбница". След това, с договор между фирмата, спечелила обществената поръчка и още една фирма - дейностите се превъзлагат на втората. Справка в Търговския регистър показва, че именно тази фирма е собственост на жената до Александров, добави Бонев. По думите му търгът е спечелен от обединение, създадено за целта, свързано с дългогодишния общински съветник в мандатите на ГЕРБ - емблематичният бизнесмен Орлин Алексиев.

Той представи и други възлагателни договори, сключени с фирми на същата дама, с които са се извършвали реконструкция на топлопровод, превоз на материали, доставка на консумативи, ремонт на котли и др.

А че Пашалийска е нежната му половинка, самият Александров е декларирал в задължителните по закон за управленските длъжности декларации за имущество и конфликт на интереси.

На финала Борис Бонев посочи, че разполага и с информация, която не може да докаже, но тя се базира на разкази на служители на столичното топлофикационно дружество: че техният шеф се хвалел с автопарк за 2 милиона лева, както и че е бил гост на яхтата на собственика на една от фирмите в обединението за люлинския топлопровод.

Всичко това съветникът определи като "тежки и доходоносни семейни връзки".

В отговор от дружеството заявиха, че категорично не отговарят на истината твърденията, разпространени от общинските съветници. "Като възложител дружеството възлага изпълнението на различните дейности при стриктно прилагане на разпоредбите на Закона за обществените поръчки (ЗОП) и правилника за прилагането на ЗОП", заявиха.

Само успехи

В позицията си от днес Александров изброява невероятните успехи на топлофикационното дружество под неговото ръководство.

"През последните 5 години "Топлофикация София" ЕАД направи няколко големи стъпки в посока дигитализиране на процеси, които я приближиха до модерните ютилити компании в сектора. Работихме успешно по внедряване на съвременна автоматизирана платформа за термо-хидравлично моделиране, мониторинг и управление на топлопреносната мрежа, посочва той.

През последните пет години усилията ни бяха възнаградени с устойчива тенденция за нарастване броя на нашите клиенти, като те се увеличиха с 15 094 или с 3,4 на сто. За същия период към топлопреносната мрежа са присъединени 585 нови сгради и в резултат на това трасето бе увеличено с над 24 км. Справяхме с предизвикателството да работим и поддържаме топлопреносна мрежа, изградена в средата на миналия век, без да имаме достатъчна ликвидност за необходимите инвестиционни и ремонтни дейности, пише още в позицията", твърди Александров.