След дълъг и драматичен дебат членовете на Столичния общински съвет приеха Културния календар на София с 43 гласа "за" и двама "въздържал се".

По-рано имаше опасения, че одобрението на солидна финансова помощ за редица проекти може и да не мине - след като в ресорната културна комисия в СОС ГЕРБ, БСП и независими общинари се въздържаха.

В комисията по финанси от ГЕРБ предложиха да се подкрепи само част от доклада - в която са описани конкретни големи проекти.

"Имаме всички събития, плюс организаторите, стойности към всяко едно и тук не сме възразили - има подробна информация", отбеляза Ваня Тагарева (ГЕРБ).

Тя подчерта, че нейната партия вече е подкрепила милиони от проекта - против са само за 500 000 от тях. Но по отношение на лятната програма информация няма, подчерта тя.

"Какво да кажем за откритостта и в кавички публичното управление на групата на ПП-ДБ-СС. Три раздела, в които липсва изцяло информация, но насреща има над половин милион лева, които не знаем къде ще отидат и как ще се разходят", каза още Тагарева.

Според Мирослав Боршош (ГЕРБ, културна комисия) в плана се предвижда и заплащане на вече отминали събития - например 24 май.

Веселин Калановски подчерта важността да не се блокират парите на културата в София. 

"За тези добавки - искате догодина да го обсъждаме. Съгласен съм, в него има недостатъци", призна той за доклада.

И предложи вече миналите проекти да влязат поименно в доклада, за да не се случи двойно плащане. 

Гергин Борисов от ПП-ДБ-СС пък обвини ГЕРБ:

"Трябваше да се оправят тези проблеми, преди да сте тук и да се правите на герои", отбеляза той.

Огромна част от дебата мина в размяна на обиди, взаимни съжаления и нападки за загубата на парламентарните избори миналата седмица, обвинения в кражби, лъжи, лицемерие и всичко обичайно за новия СОС, започнал работа по същество преди 4 месеца.