Ден след първата следизборна пресконференция на Бойко Борисов и неговите критики към управлението на София кметът Васил Терзиев (ПП-ДБ-СС) отговори на лидера на ГЕРБ.

"За съжаление на някои хора, единствената “катастрофа” е със стари и лоши практики, които прекратяваме", отбеляза Терзиев с пост във фейсбук.

И изтъкна 13 "факта срещу апокалиптичните твърдения".

1. Не е катастрофа да спреш незаконосъобразни обществени поръчки за над 200 млн.лв. Правилно е.

2. Не е катастрофа да спасиш част от европейско финансиране не за какво да е, а за канализация. През 21 век в европейски град.

3. Не е катастрофа да оздравиш работата на Предприятието за отпадъците на София. Правилно е. И много закъсняло.

4. Не е катастрофа да предложиш, обсъдиш и приемеш рекорден бюджет за годината и да уважиш и опозиционни предложения. Правилно е, когато предложенията са на принципна основа. Точно както го направихме.

5. Не е катастрофа да превърнеш осветлението на града в приоритет. Защото през 21 век не е нормално европейски град да е тъмен и на места страшен.

6. Не е катастрофа Столичният инспекторат да повиши в пъти контрола над дейността на фирмите с договори за почистване, нерегламентираното замърсяване и др. Наложително е.

7. Не е катастрофа да направиш редица обществени поръчки, които ГЕРБ не са успели неколкократно, от първия път.

8. Не е катастрофа да миеш улиците по-често.

9. Не е катастрофа да наложиш пълна прозрачност на разходите на общината. Задължително е.

10. Не е катастрофа най-накрая да започне работа по проектиране на обществени паркинги. Закъсняло е.

11. Не е катастрофа да управляваш града и да настояваш за запазване на сградите с културна значимост.

12. Не е катастрофа да признаеш добри управленски решения на предшественици, да ги продължиш и да промениш тези, които пречат на развитието на града.

13. Не е катастрофа да планираш средства за увеличение на възнаграждения на няколко сектора, които си неглижирал, когато си имал и национална, и местна власт. Катастрофа е да саботираш увеличението.

Прави впечатление, че част от "фактите" са обещания и заложени приоритети - все още предстои да видим какво ще направи новата администрация на столицата по отношение на уличното осветление, засега общината само кандидатства за проект. Още нищо не е налице и от проектирането на обществени паркинги, нито по отношение на запазване на сградите с културна значимост. Твърдението, че улиците се мият по-често, също не е доказуемо вярно - и администрацията на Фандъкова имаше редовен график за това.

Разбира се, Терзиев е кмет от малко над шест месеца, с работещ общински съвет от едва три.

"Сега ще се огранича само с 13, в синхрон с днешната дата и за да не отнемам много време от празника на г-н Борисов", отбелязва кметът на финал. "И не на последно място - не е катастрофа въпреки ниското ниво на политическия разговор, да продължаваш да търсиш и намираш решения за града."